GenelSağlık

Artık herkes kullanıyor ama yararından çok zararı var!

Havaların ısınması ile birlikte serinlemek isteyenler klimalara yöneldi. Ancak klimalar özellikle kalp hastalıkları için tehlike oluşturduğu açıklandı. Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Taraktaş tarafından önemli açıklama yapıldı.

Taraktaş, yaptığı açıklamasında klimaların faydasından çok zararının olduğunun altını çizerek, “Özellikle 22 derece altındaki klima sıcaklıklarını çok istemiyoruz, bu göğüs bölgesine verildiğinde ani kalp krizlerine neden olabilir” diye konuştu.

KALP KRİZLERİNE NEDEN OLABİLİR

Dr. Taraktaş, yaz döneminde kalp hastalıkları için riskli bir dönem olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Aşırı sıcağa maruz kalmanın sonucunda bazı hormonlar tetiklenerek, kalp hızı artabilir ve nemli havalarda özellikle ani tansiyon yükselmeleri kalbi zorlayabilir. Bu nedenle tansiyon hastalarında fazla sıcaklarda kanamalar görülebilir. Yine aşırı sıcakların tansiyonda ani düşüşlere neden olarak kalp hastalarında kalp krizlere neden olabilir”

KLİMA KULLANANLAR DİKKAT

Klimalara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Taraktaş, yaz sıcaklarında kalp hastalarının ince açık renk kıyafetler giymesini belirterek, “Koyu ve nefes aldırmayan kıyafetlerden uzak durulmalı, bol sıvı alınmalı ve hayvansal gıdalardan kaçınılarak sebze meyve ağırlıklı hafif yemekler tercih edilmelidir. Egzersiz yapılacaksa veya denize girilecek de akşam veya sabah saatleri tercih edilmeli, özellikle güneşin dik olduğu saatlerde evde olmaları daha iyi olacaktır. Kalp hastaları serin yeri tercih etmelidir, ancak bu serinlik de doğal olmalı, klimalar kullanılmamalıdır. Özellikle 22 derece altındaki klima sıcaklıklarını çok istemiyoruz, bu göğüs bölgesine verildiğinde ani kalp krizlerine neden olabilir” dedi.

SİGARADAN KESİNLİKLE UZAK DURULMASI GEREKİYOR

“Erkek cinsiyet, erkeklerde 45 yaş sonrası, kadınlarda erken menopoz, menopoz sonrası dönem, kontrolsüz tansiyon, şeker hastalığı, hareketsiz, düzensiz yaşam biçimi ve en önemlisi de genetik, anne, baba veya kardeşlerde birinci derece kalp hastalığı olan kişilerde bu oran artmaktadır. Bunun yanı sıra değiştirilebilir bir risk faktörü var ki o da sigara. Sigaradan kesinlikle uzak dur