EkonomiGenel

Taşeron İşçi Maaşları Belli Oldu Mu? Ne Kadar Zam Yapılacak?

Türk İş Sendikası‘nın taşeron işçiler için talep ettiği zam oranına karşılık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın teklif ettiği zam oranı açıklandı. Bu doğrultuda taşeron işçi maaşı ne kadar olacak? Yeni maaş açıklandı mı? İşte detaylar…

 

 

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektördeki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi deniliyor.

Taşeron işçilerin haklarının korunması ve daha iyi mali ve sosyal hakların sağlanması amacıyla iki sendikadan ortak çalışma kararı gelmişti.

Türk İş Sendikası ve Hak İş Sendikası taşeron işçilerin haklarının korunması amacıyla attıkları ilk adım da zam talebi oldu.

 

Türk İş Sendikası ve Hak İş Sendikası ortak kararla taşeron işçilerin 2021 maaşları için yüzde 20 zam oranı talep etti. TÜİK enflasyon verileri üzerinde yüzde 3 refah payı ve yılda iki defa 1500 TL’lik ek ödeme sağlanması da talepler arasındaydı.

Çalışma Bakanlığı ise bu taleplerin ardından sendikalara kendi teklifini duyurdu.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı sendika ziyareti sonrasında kamu işçileri için düşünülen zam oranlarına dair verileri açıkladı. İlan edilen mali olanaklarda;

3 bin 577 TL ile 3 bin 750 TL arasında olanlara 100 TL,
3 bin 750 TL ile 4 bin TL arasında ücret alanlara 60 TL zam teklif edildi.

Ayrıca taşeron işçilere ilk 6 aylık dönem için yüzde 9 oranında zam yapılmasının beklendiğini açıkladı. İkinci 6 ay için ise yüzde 5 zam artı enflasyon farkı önerildi.

Çalışma Bakanlığı ile iki sendika arasında gerçekleştirilecek Toplu İş Sözleşmesi’nde maaşlara yapılacak zam oranı netlik kazanacak.

Son tabloya göre ise taşeron işçilere en az yüzde 9’luk bir zam yapılacak.

Bir Yorum

  1. Kamuda işçi kadrosunda olanların yarıdan fazlası memur işi (genel idare hizmetleri, yardımcı hizmetler, güvenlik vb. işleri) yapıyorlar. Kazma/Kürek-Hafriyat işleri artık özel sektöre yaptırılıyor. Haberin fotoğrafı geneli yansıtmıyor.