
Geçtiğimiz günlerde, CoronaVac aşısının bir serisinin üretiminin durdurulduğu haberi gündeme bomba gibi düşmüştü. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü internet sayfası üzerinden yaptığı son dakika basın açıklaması ile konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakanlığın açıklaması ise madde madde şu şekilde:
“Bilindiği üzere aşıların dağıtım öncesi kapsamlı analizleri yapılmaktadır. CoronaVac isimli aşının da her bir serisi aynı şekilde Bakanlığımızın uluslararası standartlardaki laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Rutin prosedür olarak aşıların uygulanmak üzere dağıtımının akabinde de takipleri sürdürülmektedir.
Bu süreçte CoronaVac’ın 306.080 dozluk B18880035A serisinde 450 adet aşının primer (flakon) ve sekonder (kutu) ambalajları üzerinde yer alan tarihlerde uyumsuzluk olduğu görülmüştür.
Bu durum üzerine ilgili serinin tamamının uygulanması, güvenlik açısından gösterdiğimiz yüksek hassasiyet nedeniyle durdurulmuş ve analiz süreci yeniden başlatılmıştır.
İlgili çalışmalar tamamlanmış olup analiz sonuçları uygun bulunmuştur. Sonuç itibariyle 450 adet CoronaVac aşısının primer ve sekonder ambalajları üzerinde yer alan tarihlerde 2 günlük fark olması dışında bir hataya rastlanmamış olup güvenlik açısından aşıların uygulanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.”