Gündem

Delta Varyantı yüzünden Ağustos sonu tekrar tam kapanma riski ile karşı karşıyayız!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün tüm ülkeleri Delta Varyantı konusunda uyardı. Şu anda 108 ülkeye bulaştığını belirten DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 delta varyantı virüsünün tüm ülkelere yayılacağını belirtti. Dahası, çok daha farklı, çok daha ölümcül ve bulaşıcı varyantlar türeyebileceğini belirten Ghebreyesus, daha farklı varyantların türememesi için tüm dünyanın çocuklar dahil bir an önce aşılanması gerektiğini belirtti. Aşılanma tamamlanmadan eğer Delta varyantı bu hızla yayılmaya devam ederse, tüm dünya ülkelerinde Ağustos ayı sonu gibi tam kapanma gibi tedbirler kaçınılmaz olacak…

Başa çıkmamız giderek zorlaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda ‘’Ormandan tamamen çıkmış değiliz. İşte bu yüzden dünyanın geri kalanına aşı bulmak konusunda çok endişeliyim çünkü virüsün bulaşmasını ve gelişmeye devam etmesini biran önce durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde başa çıkmamız giderek zorlaşıyor zira yeni varyantlar oluşuyor. Delta varyantı tehlikelidir ve halk sağlığı yanıtının sürekli değerlendirilmesini ve dikkatli bir şekilde ayarlanmasını gerektiren gelişmeye ve mutasyona devam etmektedir” dedi.

Ghebreyesus açık açık Delta Varyantı virüsüne karşı tüm dünya ülkelerini uyararak, bir an önce nüfusun en az yüzde 80’inin aşılanması gerektiğini, aşılanma oranlarının düşük olan ülkelerde yine sıkı tedbirlerin alınma riski ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Peki, Delta varyantı Türkiye’de de yayılmaya başladı mı? Biontech aşısı ve Sinovac aşı varyantlara karşı ne kadar etkili? İşte detaylar…

AŞILAR VARYANTLARA KARŞI NE KADAR ETKİLİ?

İsrail, nüfusunu covid-19’a karşı aşılamada en fazla mesafe kat eden ülke oldu. Nüfusun yüzde 72’si tam olarak aşılandıktan sonra aşının etkisine ilişkin rakamlar artık mevcut.

Tek Doz İle Ölüme Karşı yüzde 77 Koruma sağladı

Tek dozun etkisiyle başlayalım. Enfeksiyona karşı yüzde 58, hastaneye kaldırılmaya karşı yüzde 76 ve ölüme karşı yüzde 77 koruma sağladı.

İkinci Doz ile Ölüme Karşı Yüzde 96,7 Koruma Sağladı

İkinci dozdan yedi gün sonra, Pfizer-BioNTech aşısı, covid-19 enfeksiyonuna karşı yüzde 95,3 (%95 CI 94.9-95.7), hastaneye kaldırılmaya karşı yüzde 97.2 (96.8-97.5), ciddi ve ciddi hastalıklara karşı yüzde 97.5 koruma sağladı.

Kritik hastalık (97.1-97.8) ve ölüme karşı yüzde 96.7 koruma (96.0-97.2).

İkinci dozdan 14 gün sonra, karşılık gelen rakamlar yüzde 96,5 (toplam koruma), yüzde 98,0 (hastaneye yatış), yüzde 98,4 (kritik hastalık) ve yüzde 98,1 (ölüm) idi. Farklı yaş grupları için küçük farklılıklar vardı.

Rakamlar iki doza ihtiyaç olduğunu göstermektedir. İki doza kıyasla bir dozun koruma süresi hakkında bilgi yoktur.

Artan sayıda insan aşılandıkça İsrail’deki günlük enfeksiyon sayısı istikrarlı bir şekilde azaldı. Düşüş, 65 yaş üstü olanlar arasında en büyük ve en hızlısıydı, bu da bunların ilk aşılanan kişiler olduğunu gösteriyor. Yazarlara göre, İsrail’den elde edilen bulgular, aşı kapsamının İsrail’deki covid-19 enfeksiyonlarının azaltılmasında kilitlenme değil birincil itici güç olduğunu gösteriyor.