GenelGündemSağlık

Aşı olmayanlara yönelik sözleriyle tepkileri çeken Yüksel Aytuğ kimdir?

Türkiye’de son günlerde aşılama oranında yaşanan düşünün ardından uzmanlardan ve ünlü isimlerden gelen aşı tepkileri çığ gibi büyüyor. Son olarak da yazar Yüksel Aytuğ, aşı olmayan insanların bazı haklarının ellerinden alınması gerektiğini savundu ve bu doğrultuda önerilerde bulundu. Peki tepki çeken sözleriyle gündeme oturan yazar Yüksel Aytuğ kimdir? Neden gündem oldu?

 

Sabah Gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, yayımlanan köşe yazısında aşılarını olmayan bireylerin bazı sosyal haklardan men edilmesini şu sözlerle savunmuştu:

“Ben aşı karşıtlığını ‘açıkça hayatıma kast edilmesi’ olarak yorumluyorum. Bu nedenle biraz sonra yazacaklarıma kimse alınıp, gücenmesin.

Aşı karşıtları, kapalı alanlara sokulmasın, toplu ulaşım kullanamasın. Eğer halkla yüz yüze iletişim kurdukları bir meslekleri varsa, çalışma izinleri, ehliyetleri, ruhsatları iptal edilsin. (Şahsen ben aşı karşıtı bir spor hocasıyla çalışmak istemem ya da çocuğumu aşı karşıtı bir öğretmene teslim edemem.)

Aşı karşıtlarının seyahat özgürlükleri de kısıtlansın. Hepsi ‘potansiyel virüs yayıcı’ kabul edilsin.

Aşı karşıtları virüs kaparlarsa, tedavileri bedava değil, ücretli olsun. Bir aşı karşıtının başkalarına virüs bulaştırdığı tespit edilirse ‘Cinayete teşebbüsten’ yargılansın.

Aşı karşıtları özel işaret ya da simgeler (bileklik gibi) taşımak zorunda bırakılsınlar ki, insanların onlardan uzak durması mümkün olabilsin.

Bana kalsa, tıpkı vahşi hayvanlara yapıldığı gibi uzaktan atılan iğnelerle aşılanmalarını sağlardım ya, neyse…”

Twitter’da #HaddinibilhadsizYükselAytuğ etiketliyle gündem olan Yüksel Aytuğ vatandaşların tepkisini topladı. Ancak sosyal medya hesapları üzerinden Aytuğ’un sözlerine destek verenlerin olduğu da görüldü.

YÜKSEL AYTUĞ KİMDİR?

Bugün sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen yazar Yüksel Aytuğ, 1963 yılında babasının görev yeri olan Sivas’ta dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra birçok dergi ve TV kanalında muhabir, editör, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni, yazar olarak görev aldı. Yazarlık kariyerine çeşitli kitaplarla da devam etti. Bunlar;

Aşk Tedavülden Kalkmadan, 2006, Şiir kitabı, Marka Yayınları

Gaf Kürsüsü, 2004, İnceleme – Araştırma, Alfa Basım Yayınları

Aşka ve Ölüme Dair, 2000, Şiir kitabı, Çivi Yazıları Yayınları