DünyaSağlık

3. doz koronavirüs aşısı ile ilgili Uğur Şahin’den açıklama geldi! 3. Doz aşı gerekli mi?

Koronavirüs salgını yeni varyantları ile tüm hızıyla yayılmaya devam ederken, son dönemlerde 3. Doz aşı tartışmaları da artmaya başladı. Konu ile ilgili son açıklama BioNTech aşısının kurucularından olan Uğur Şahin tarafından yapıldı. Uğur Şahin, yatığı açıklamasında 3. Doz aşılar olmadan salgının kontrol altına alınamayacağının altını çizerken, bu şekilde kış mevsiminde hastalığın yayılmasının engellenebileceğini belirti.

Ülkemizde aşılama çalışmaları devam ederken, sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü vatandaşlar için 3. Doz hakkı tanındı. Ancak vatandaşların bir kısmı 3. Doz aşı gerekli mi? Sorusunu sormaya başladı. Şahin, tartışmaya dahil olarak yaptığı açıklamasında, “Üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz” dedi.

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI OLMADAN SALGIN KONTROL ALTINA ALINMAYACAK

Stat Breakthrough Science Summit (Stat Çığır Açan Bilim Zirvesi) isimli etkinliğe katılan Şahin, şu açıklamayı yaptı:

“Dünya üçüncü doz destekleyici mRNA aşıları olmadan Covid-19 salgınını kontrol altına alamayacak. Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak. Ve bunu üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm”

“UFAK BİR AZALMA OLMASINI BEKLİYORUZ”

Verilerle ilgili açıklamaya yapmayan Şahin, “Aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar var. Şunu belirtmek gerekir ki, aşı olanların Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirdiğini söyleyemeyiz. Fakat belli bir süre sonra aşının, ağır hastalığa karşı yarattığı korumada biraz azalma, çok ufak bir azalma olmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

“BU ŞEKİLDE HASTALIĞIN YAYILMASINI ENGELLEYEBİLİRİZ”

Şahin sözlerine, “Dolayısıyla üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz” diyerek devam etti.