Gündem

Bayram sonrası için korkutan açıklama! “Kaçınılmaz” diyerek tarih verildi!

Ülkemizde son günlerde görülmeye başlayan ve 36 ile sıçrayan delta mutasyonuna ilişkin kötü haberler gelmeye devam ediyor. Konu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Murat Akova tarafından delta mutasyonu için açıklama geldi.

Ülkemizin en büyük aşı faz çalışması olan Sinovac Faz 3 çalışmasının koordinatörlüğünü yapan Akova, sıcak havanın etkisi ile bu günlerde maske kullanmayı bırakmanın ciddi bir hata olduğunu belirtti.

MASKESİZ VE UZUN SÜRELİ BULUNMAK EN BÜYÜK RİSK

Kalabalık ortamlarda, maskesiz ve uzun bir süre bulunmanın en büyük risk faktörü olduğunu ifade eden Akova, şunları söyledi:

“Türkiye’de şu anda yapılan büyük bir yanlış var. 1 Temmuz’dan itibaren davul zurna ile tekrar eski halimize döndük. 2019’daki gibi, sanki pandemi öncesi dönemdeymişiz gibi, maske kullanımı minimumda, kalabalıklar korkunç düzeyde, yurtdışından özellikle Delta virüs salgını olduğu bilinen ülkelerden (Rusya olmak üzere) çok sayıda turist geliyor. O turistlerin olduğu turizm bölgelerinde de maske kullanımı neredeyse yok, kapalı ortamlarda önlemlere dikkat edilmiyor. Bence şu anda esas bilimsel kanıt, ister varyant olsun, ister orijinal virüs olsun, hastalığa karşı en etkili yöntem halen maske ve diğer korunma önlemleri. Kalabalık ortamlarda, havalandırması olmayan ortamlarda maskesiz ve uzun süreli bulunmak en büyük risk faktörü”

TEMMUZ AYININ SONUNDA ETKİLİ OLACAK

Durumun bu şekilde devam etmesi durumunda Delta varyantının ülkemizde aktif olmasının kaçınılmaz olacağını vurgulayan uzman isim, bayramdan sonrası için uyararak tarih verdi. Bir süre sonra delta varyantının kesin baskın olacağını ifade eden Akova, “”Şu anda vaka sayısı 1’dir 3’tür çok da önemi yok artık. Bayramdan sonra, Temmuz ayının sonuna kadar muhtemelen Türkiye’deki yaygın virüs Delta virüsü olacak. Bu konuda hiçbir şüphe yok. Aynı öngörü AB ülkeleri için de geçerli, Amerika da bu projeksiyonu yapıyor şu anda. Amerika’da ortaya çıkan yeni vakaların yüzde 50’si Delta varyantı. AB ülkelerinde de Delta vakalarının Ağustos başına kadar yüzde 90’a erişeceği düşünülüyor. Türkiye’de daha erken olur ama daha geç olmaz, Delta varyantı baskın olacak. Siz bütün korunma önlemlerini bırakıp 3. doz aşımızı da olalım, Delta’ya karşı da korunuruz diye düşünürseniz çok yanlış olur. Bütün aşılar 3 doz da olsanız 5 doz da olsanız Delta varyanta karşı kısmi koruma sağlıyor. Siz kendinizi korumaya devam etmediğiniz sürece, şu andaki aşılarla ne kadar aşılanırsanız aşılanın yüzde 100 koruma söz konusu değil” dedi.