Ekonomi

Asgari ücretle çalışanlar dikkat! 518 TL ek ödeme yapılabilir!

Kurban Bayramı’nın gelmesi ile birlikte pek çok kesim tatil planı yaparken, çalışacak olan kesim de bulunuyor. Bu kapsamda özel sektör çalışanları da bayramdaki haklarını araştırmaya başladı. 9 günlük Kurban Bayramı tatili kamu ve özel sektör çalışanları için farklılıkları da içerisinde barındırıyor.

Kamu çalışanları 9 günlük bayram tatili süresince idari izinli sayılırken, özel sektör çalışanlarının bu süreçte idari izin hakkı bulunmayacak. Ancak özel sektör çalışanları çalıştıkları gün için mesai ödemesi alabilecek. Peki, hangi günler için mesai ödenir? Çalışanlar ne kadar mesai alacak?

  VATANDAŞLAR HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Kurban Bayramı tatili için vatandaşlar çoktan hazırlıklara başladı. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinden özel sektör çalışanları yararlanamayacak. İşverenlerin bayramda çalışan işçilerine izin yerine 518 TL ek ödeme yapması gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan ödeme alırken, bir de üzerine fazla mesai yaparlarsa, fazladan çalışma ücreti de alabiliyor.

5,5 GÜNLÜK EN ÜCRET İMKANI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile birlikte Kurban Bayramı bazı sektörlerde görevlerin başında olacak. Çalışan işçilere 5,5 günlük ek ücret imkanı doğacak.

Resmi tatil ve bayramlarda çalışılmıyor. İşçiler de bu günlerde çalışmaları durumunda maaşlarını tam alabiliyor.

Örnek vermek gerekirse, maaşı 3 bin TL olan bir kişinin günlük ücreti 100 TL olarak belirtiliyor. Bu kişi resmi tatil ve bayramda çalıştığı için her gün adına 100 TL’ye ek olarak 100 TL daha alıyor.

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak veriliyor. Bu çalışmaların yerine izin kullandırma mevzuata aykırı olarak ifade ediliyor.

Bu sebeple de işçilere izin yerine ödeme yapılması gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan ödeme alırken, fazla mesai yaparlarsa haftalık çalışma süresi 45 saati geçmesi durumunda fazla çalışma ücretini de alabiliyorlar.

Asgari ücretli bir çalışan 2021 yılı içerisinde günlük 119,25 TL brüt ücret alırken, net olarak da 94,20 TL ücret alması gerekiyor.

15 Temmuz’da 4,5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışan asgari ücretli işçi normal ücrete ek olarak 518,10 TL ücret verilecek.

MESAİ ÖDEMESİ YAPILACAK OLAN GÜNLER

15 Temmuz: Tam Gün

19 Temmuz: Yarım Gün

20 Temmuz: Tam Gün

21Temmuz: Tam Gün

22 Temmuz: Tam Gün

23 Temmuz: Tam Gün