Gündem

Uzmanlar uyardı! Tam kapamalı sokağa çıkma yasağı gelebilir

Türkiye’de son iki günde vaka sayılarında hızlı bir yükseliş görüldü. Delta varyantı 38 ile yayılırken uzmanlar bu varyantın çok bulaşıcı olmasından dolayı tüm şehirlere hızlı bir şekilde bulacağı endişesi yaşıyor… Varyantların bu kadar hızlı yayılmasından dolayı vaka sayılarının 10 binlerin üzerine çıkabileceğini ve hatta aşılamanın bir an önce nüfusun en az yüzde 70’ine uygulanmadığı takdirde çok daha kötü sonuçların olabileceğini belirtiliyor. Tablo bu yönde devam ederse Ağustos ayı sonuna doğru tam kapamalı sokağa çıkma yasağı tedbirleri dahil çok sıkı önlemlerin alınabileceği öngörülüyor.

UZMANLARI EN ÇOK ENDİŞELENDİREN VARYANTLAR

Uzmanları en fazla endişelendiren konulardan bir tanesi, Delta varyantının Covid-19 aşılarına karşı dirençli olması. ABD’de 2 doz Biontech aşısı olmuş 5 kişide delta varyantı tespit edildi ve bu 5 kişiden 3’ü ağır semptomlar geçirirken 2’si hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden hastaların birinin yaşı 52 iken diğerinin yaşı 68 olduğu belirtildi. Bu sadece ABD’den bildirilen bir vaka. Zira Delta varyantı, DSÖ’nün raporlarına göre şu anda 108 ülkeye yayıldı ve delta varyantı konusunda ‘’çok korkutucu’’ olduğu belirtildi. Varyantı en korkunç kılan şey ise, Delta, Alfa, Beta gibi çeşitli varyantların bir araya gelip çok daha etkili, önü kestirilemeyen varyantların oluşması… Öyle ki; Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve TTB Pandemi Çalışma grubu üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, dünyada ve ülkemizde Delta varyantının hızla yayıldığını belirterek , “Hastalar tekrar gelmeye başladı. Daha şimdiden polikliniklere başvuruların, yatan hastaların arttığını görüyoruz. Ağustos başında bu dalganın başlayacağına yönelik bulgular, ipuçları oluşmaya başladı. Böyle giderse dördüncü dalga kaçınılmaz” dedi.

Dördüncü Dalga Konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da dün uyarılarda bulundu. Şayet denilen. Dalga gelirse önümüzde ki haftalarda sokağa çıkma yasakları, hafta sonu kısıtlamaları gibi birçok tedir kararları geri dönecek gibi… Bu önlemlerin tekrar gelmemesi için ise çocuklar dahil herkesin aşı olması gerekiyor… Prof. Dr. Oğuz Kılınç ’da bu konuya değinerek şu açıklamalarda bulundu;

BAYRAM HAREKETLİLİĞİ HIZLANDIRACAK

Otellerin, eğlence mekanlarının dolduğu yönündeki haberleri değerlendiren Kılınç, “Bayram hareketliliği özellikle de turizm bölgelerindeki hareketlilik bunu hızlandıracak. Tatil yörelerinde koruyucu önlemlerin gevşemiş olması bayramdan sonra tekrar zirveye doğru koşmanın işareti. Bu kadar normalleşen bir ortamda varyantların artması kaçınılmaz. Onun için Ağustos başı diyoruz. Ağustos sonuna doğru süreç ivmelenecek ve alevlenecek gibi görünüyor” ifadelerini kullanarak Delta virüsünün önlem olmayan yerlerde 10 saniyede bulaşabildiğini, maske, mesafe ve hijyenin sağlanamayacağı ortamlarda vatandaşların hiç bulunmaması gerektiğini söyledi.

VAKA SAYISINDAKİ ARTIŞA DİKKAT!

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise dünden itibaren aniden artan vaka sayılarına çekti. Bulut, “Türkiye’ye Delta varyantının yoğun bir şekilde girdiği bakanın açıklamasıyla da ortaya konuldu. Bir haftada üç kat artış var. Her gün yeni vaka sayısı iyileşen vaka sayısından daha fazlaydı. Dün birden tablo değişti, vaka binden fazla arttı. Vaka sayısı 6285, iyileşen hasta sayısı 5162 oldu. Ve bu giderek artıyor, yukarıya doğru gidiyor ” şeklinde konuştu.

YENİ BİR DALGA YAŞANACAK

Özellikle sahillerde, tatil yörelerinde insanların yazın sıcağının etkisiyle de rehavete kapıldığını, Delta varyantına rağmen önlemleri bir kenara bıraktığını belirten Bulut, “Eğer böyle devam ederse, Türkiye’de yeni bir dalga yaşanacaktır. Bayramdan sonra, Ağustos’un ilk haftasından itibaren rakamların 10- 15 binleri geçtiğini yaşarız. Geçmişte de yaşadık, böyle tatillerden sonra hemen vakalar ikiye katlanıyor. Yine 30-40 binli rakamlar Türkiye’yi bekliyor” diyerek aşılamada toplumun yüzde 70 -80’nine ulaşıncaya kadar vatandaşların dikkatli olması, maske ve mesafe kurallarına uyması gerektiğini söyledi.