GenelGündem

Koronavirüsten daha tehlikeli olabilir! Asya Kaplan sivrisineği nedir?

Son günlerde İstanbul’u etkisi altına alan Asya Kaplan sivrisineği tehlike saçarak ilerlemeye devam ediyor. Vatandaşlar da bu tehlikeli türün ne olduğunu merak ediyor. Peki insanlar başta olmak üzere köpek ve kuş gibi hayvanlardan da beslenen Asya kaplan sivrisineği nedir? Neden bu kadar tehlikeli?

 

Asya Kaplan Sivrisineği veya Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türü olarak biliniyor.

Kıtalararası gümrük mallarının taşınması ve ulaşım imkanlarının gelişmesi sonucu yalnızca Güneydoğu Asya’da sınırlı kalmayarak başta Avrupa olmak üzere diğer Batı ülkelerine doğru yayılım gösterdi. Ülkemize de giriş yapan bu tehlikeli sivrisinek türüne İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de rastlandı. Vakaların sayısının fazla olduğu belirtildi.

Ne Kadar Tehlikeli?

Asya Kaplan sivrisineğini diğer türlerden daha tehlikeli kılan faktör ciddi viral enfeksiyonları bulaştırması olarak biliniyor. Özellikle Batı Nil Virüsü taşıyıcısı olmasıyla bilinen sivrisinekler koronavirüsten daha tehlikeli olabilecek bir tablo ortaya çıkarıyor.

Uzmanların açıklaması ise şu şekilde:

“Kum sineği olarak da bilinen yakarcalar, İran-Irak gibi ülkelerde hatta zaman zaman bizim ülkemizde de virüslere sebep olabilirler. Bulaştırdıkları virüs çok ölümcül olmayan ateşe ve kusmaya sebep oluyor. Kişinin altta yatan ve tetikleyici hastalıkları varsa ölümcül seyredebilir. Bu şişliklere sebep olanlar sivrisineklerden küçük sineklerdir. Şark çıbanı olarak bilinen leishmaniasis (layşmanyaz) da bulaştırabiliyorlar. Bu daha sıkıntılı bir enfeksiyondur. İnsanlarda deride lezyonlar oluşturabilen bir parazittir.”