EkonomiGenel

Bayramda mesai yapanlara ek ücret ödeniyor! Bayramda çalışmak zorunda olanlara ne kadar ücret verilecek?

Kurban Bayramı kapsamında bazı sektörler tatile girerken bazıları faaliyetlerine devam ediyor. Çalışmayı sürdüren kişiler ise resmi izinli olunan bu günlerde çalıştıkları için ek ödeme alabiliyorlar. Peki verilmesi zorunlu olan bu ek ücret ne kadar? Çalışanlar ne kadar ek ücret alacaklar?

 

Çalışanların belirli mesai saatlerinin dışında haftalık ve resmi olmak üzere izin günleri bulunuyor. Fakat bazı sektörlerde çalışanların resmi tatillerde de işlerini sürdürmeleri gerekiyor. Bu sektörlerdeki çalışanlara da işverenlerin ek ücret ödeme zorunluluğunun olduğu biliniyor.

Yevmiye usulü şeklinde ilerleyen ek ödemede ise bir çalışan, bir günlük ücreti kadar ek ücret alabiliyor. Örneğin aylık olarak 3 bin TL maaş alan bir çalışanın günlük ücreti 100 TL ise, bayramlarda ve özel günlerde çalıştığı süre de hesaplanarak günlük ek 100 TL olmak üzere ödeme yapılıyor. Yani çalışan kişinin günlük alacağı ücret, tatil günleri için 200 TL’ye çıkıyor.

İşverenlerin ödemekle yükümlü oldukları bu ödemeler çalışana nakit şeklinde veriliyor.

Asgari Ücretli Çalışan Ne Kadar Ek Ödeme Alacak?

Asgari ücretle çalışan bir işçi, günlük net 94,20 TL ücret alıyor. Böylece 15 Temmuz – 19 Temmuz arası olan tam 4 buçuk günlük bayram tatilinin her günü çalışan asgari ücretli biri, normal ücretine ek 518,10 TL ek ödeme alacak.