DünyaGündem

Sel felaketi! Hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor!

Almanya ve Belçika, bugün yaşanan sel felaketinin etkisiyle sarsılmaya devam ediyor. Şimdiye dek en az 67 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken yetkililer birçok bölgede tahliye işlemlerini sürdürüyor.

BBC’nin haberine göre Almanya ve Belçika’da rekor düzeyde yağış nehirlerin taşmasına neden oldu ve yaşanan selde en az 67 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden yalnızca birinin Belçika’da olduğu, onun da 15 yaşında bir kız çocuğu olduğu bildirildi.

Yerel yetkililer iklim değişikliğini suçlarken, Cuma günü bölge genelinde daha fazla şiddetli yağmur beklendiği ortaya çıktı.

“Sebebi Küresel Isınma”

Kuzey Ren-Vestfalya başbakanı Armin Laschet, ağır darbe alan bir bölgeyi ziyareti sırasında selin oluşumunu küresel ısınmayla ilişkilendirdi. Laschet, “Bu tür olaylarla tekrar tekrar karşılaşacağız ve bu da iklim koruma önlemlerini hızlandırmamız gerektiği anlamına geliyor” açıklamasında bulunarak fazladan önlemler alınacağına işaret etti.

 

Başkan Joe Biden ile yapacağı görüşme öncesinde ABD’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel de, bu seli bir “felaket” olarak nitelendirdi ve hayatını kaybeden vatandaşların yasını tuttuğunu söyledi.

Mahsur kalan vatandaşlara yardım etmek için polis helikopterleri ve yüzlerce asker selden etkilenen bölgelerde konuşlandırıldı. Düzinelerce insan çatılara çıkarak kurtarılmayı bekledi.

Ayrıca Almanya’nın batısında okullar kapanırken, ulaşım bağlantıları ciddi şekilde kesintiye uğradı. Cuma günü için de yapılan yağmur uyarısının ardından tehlikenin ve kayıpların daha büyük olmasından endişe duyuluyor.