Delta ve Delta Plus varyantlarının tüm dünyada hızla yayılmaya başlamasının ardından aşı çalışmaları da dünya çapında önemli bir hız kazandı. Türkiye‘de ise belli kesimlerde yaşayan bazı vatandaşlar tek doz aşının etkin koruyuculuğuna inanarak maske ve mesafe kurallarını hiçe sayarken, bazıları da hurafeler doğrultusunda hiç aşı olmamayı tercih ediyor. Aşıların etkinliği konusundaki çalışmalarını sürdüren uzmanlar da bu doğrultuda açıklamalarına devam ediyorlar. Peki tek doz aşının etkinliği ne kadar?
İngiltere’de yapılan bir araştırma, tek doz aşının ardından tüm yaş gruplarında virüsü kapma oranının düştüğünü ortaya koydu. Ulusal İstatistik Ofisi ve Oxford Üniversitesi’nin 370 bin kişiyi kapsayan araştırmasında, bir doz Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca/Oxford aşılarının tek dozda bile etkili olduğu görüldü. mRNA ve viral vektör yöntemiyle geliştirilen aşılarda ilk doz alımı yüksek bir antikor üretimi oluşturuyor.
Sinovac gibi inaktif aşılar ise iki dozun ardından yüksek koruma sağlıyor.
Araştırmalara göre ilk doz aşının ardından Kovid olma oranının yüzde 65 düştüğü tespit edildi.
Aralık 2020 ve Nisan 2021 aralığındaki dönemde enfeksiyon kapıp hasta olanların oranında görülen düşüş yüzde 74 olurken, asemptomatik vakaların oranı da yüzde 57 geriledi.
Ancak bilim insanlarının yaptığı uyarılar, birçok aşının iki dozla tam koruma sağlayacak şekilde tasarlandığı yönünde. mRNA ve viral vektör yöntemiyle geliştirilen aşılarda iki dozla kovid-19 virüsüne karşı yeterli ve etkin koruma sağlanabileceği belirtilirken Sinovac aşısı için üçüncü doz da öneriliyor. Şimdiden çoğu ülke üçüncü doz aşı siparişini vermiş durumda.