GenelSağlık

Uzmanlar kovid-19 geçirenleri uyardı! Kalp hasarına neden olabiliyor!

Hastalığı yoğun bakımda geçirenleri ilgilendiriyor… Kovid-19 hakkında her gün ortaya çıkarılan sonuçlara bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, kovid-19‘u yoğun bakımda geçiren hastalarda yüzde 20 oranında kalp hasarı görülebildiğini açıkladı.

Uzmanlar, korona hastalığının getirdiği etkilerin beden üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceğini belirtirken uzmanlardan kalp sağlığı açıklaması da yapıldı.

SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Kamil Gülşen, “Özellikle yoğun bakımda yatarak tedavi gören hastalarda yüzde 20 oranında bir kalp hasarlanması görülebiliyor” diyerek, Kovid-19 hastalığını geçiren hastalara mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.

Ölümlerin 3’te 1’i Kalbe Bağlı Nedenlerden

Diğer yandan Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Oto da, “Covid-19 enfeksiyonu solunum yolları hastalığı gibi görülse de temelde koronavirüs kaynaklı ölümlerin üçte biri kalbe bağlı nedenlerle gerçekleşmektedir. Bu ölümler büyük ölçüde ya ciddi bir ritim bozukluğu ya da kalbin ağır hasar görmesi nedeniyle kalbin pompa gücünü kaybetmesi sonucunda olmaktadır. Dolayısıyla yoğun bakımlarda kalp nedenli ölümler ön plandadır” açıklaması yaptı.

“Covid-19 virüsünün kendisi temelde damarın iç yüzünü örten örtüyü yaygın olarak tutmaktadır. Dolayısıyla bu virüs damar olan her yerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Virüsün yarattığı en önemli sorun ise damar içi pıhtılaşmaya neden olmasıdır” diyen Prof. Dr. Oto, kalp krizi riskinin de arttığını söyledi.