Ekonomi

E-Devlet’ten hemen kontrol etmeniz gerekiyor! Emeklilik fırsatı..

Milyonlarca çalışanın en büyük hedefi çalışma hayatından sonra istenilen bir emekli hayatına kavuşabilmek. Prim günü az olan kişiler emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Bunun için de 10 yıl çalışmak yeterli oluyor. Ancak e-Devlet üzerinden kontrol etmeniz gerekiyor.

Yaşı ilerleyen ancak prim gün sayısı az olan kişilerin fazla çalışmadan emekli olması için büyük fırsat. Bu kişiler sadece 10 yıl çalışma ile emekli olabilir.

İŞE GİRİŞİ TARİHİ ÖNEMLİ

Yaştan emekli olmak isteyenler için en önemli nokta işe giriş tarihi. 9 Eylül 1981 tarihinden önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı olan kadınlar 50 yaşına ve 3600 prim günüyle emekli olabilecek.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİN

Sosyal güvenlik sisteminde emekli olmak çok önemli. Bunun için e-Devlet üzerinden sık sık kontrol etmeniz gerekiyor. Bir gün geç sigortalı olmak bile emeklilik hakkını ne yazık ki 2 yıl geciktirebilir. Bu sebeple çalışanlar mutlaka sigortalıların yatırıldığını e-Devlet üzerinden kontrol etmesi gerekiyor.

ŞARTLARI HESAPLAYIN

Aynı zamanda ilk defa 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olarak çalışanlar için emeklilikte 2600 gün prim yeterli olmuyor. Bu kişiler yaştan emekli olmaları için 4500 gün prim ve 12,5 yıl çalışma yıl şartını taşıması gerekiyor. 25 yıllık sigorta için kadınların 58, erkeklerin 60 aşını tamamlaması gerekiyor.