Ekonomi

Bayramda çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor! Bu ücretler yasa kapsamında ödeniyor!

Bayramda bazı sektörler izinli olurken, bazı sektörler çalışmaya devam edecek. Ancak Kurban Bayramı ile birlikte resmi tatilde çalışacak vatandaşların alacağı ücretlerin ne olacağı merak konusu oldu. Resmi tatilde işinin başında olacak çalışanlara ücret yerine izin verilmesi mevzuata aykırı bir durum. Vatandaşların bayramda çalışacaklarsa ufak bir hesap yaparak alacakları ödemeleri bilmeleri gerekiyor.

Kurban Bayramı önümüzdeki Salı günü başlayıp, Cuma günü sona erecek. Ülkemizde dini ve milli bayramlar resmi tatil olarak kabul edilirken, arife günü de dahil olmak üzere 4,5 günlük bir resmi tatil bulunuyor. 15 Temmuz’un da eklenmesi ile birlikte resmi tatil süresi 5,5 güne çıktı.

HER TATİL GÜNÜ İÇİN ÖDEME YAPILMALI

Birçok özel sektör bayram olmasına rağmen çalışmak zorunda. Bu durumda işçiler tatil yapmak yerine çalışıyor. Bu durumda da ücret almaları gerekiyor. Çalışmayan işçiler bayramda da ödemelerini tam alırken, bayramda her gün çalışanlar için ayrıca bir ödeme yapılması gerekiyor.

518,10 TL ÖDEME YAPILACAK

Aylık olarak alınan maaş 30 güne bölünerek, kişinin bir günlük ücreti hesaplanıyor. Çıkan rakam 2 ile çarpılarak bayram çalışmasının cüreti bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, bir kişinin 3.000 TL maaşının olması durumunda bu kişinin günlük ücreti 100 TL’ye geliyor. Bayramda çalışılan her gün için 100 TL değil, 2 katı 200 TL alınıyor. Bayramda ayriyeten mesai yapılırsa, ek olarak 94,20 TL daha ücret ödenmesi gerekiyor. 15 Temmuz’da 4,5 bayram tatilinin tamamında çalışan bir işçiye maaşının dışında ek 518,10 TL ödeme yapılması gerekiyor.

MEDYA SEKTÖRÜNDE ÜCRETLENDİRME DEĞİŞİYOR

Bayramda en çok çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazeteciler, işçilere kıyasla bu süreçte daha farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu’nda genel tatil ücretinde yarım yevmiye veriliyor. Günlük 100 TL yevmiye alan bir işçi bayramda 200 TL alırken, gazeteci tam gün olarak çalıştığında 150 TL ödeme alıyor.