Genel

Bilim Kurulundan bayram sonrası için kötü haber!

Koronavirüs salgını tüm hızı ile devam ederken, şimdi de tüm Türkiye delta varyantı tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.. Vakaların dün akşam 8 bine dayanması ve aşılamanın bir miktar düşüş göstermesi herkesi tedirgin ediyor. Konu ile ilgili Bilim Kurulu üyesi Afşin Emre Kayıpmaz’dan da korkutan bir açıklama geldi.

Bilim Kurulu üyesi Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yaptığı açıklamasında dikkat edilmemesi durumunda, delta varyantın artacağını söyledi. Özellikle bayramın 9 günlük bir tatil ile birleştirilmesinden sonra İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden yapılan tatillik göçler varyantı artırabilir.

Kayıpmaz, yaptığı açıklamasında, “Tedbirlere uyulmaması hızlı bulaşan delta varyantının yayılımını artırır. Bu da bayramdan sonra vaka sayılarının yükselmesine neden olabilir” ifadelerini kullandı.

SALGIN BİTMEDİ

Özellikle Kurban Bayramı’nda hareketliliğin artacağını söyleyen Kayıpmaz, salgının bitmediğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, “Bayram ziyaretlerinde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarını unutursak vaka sayılarının artmasına zemin hazırlamış oluruz. Bayram ziyaretlerinde salgının bitmediği unutulmamalı” ifadesini kullandı.

ZİYARETLER KISA TUTULMALI

“Bayram ziyaretlerinde virüsün yayılmasını önlemek için kapalı ortamlarda kalabalık şekilde bulunulmaması gerekiyor. Kapalı ortamlarda mümkün olduğunca az kişinin bulunmasını, bu ortamların sık sık havalandırılmasını, ziyaretlerin kısa tutulmasını ve ziyaretlerde yenilip içilmemesini tavsiye ediyorum”

DELTA DAHA KOLAY BULAŞIYOR

Koronavirüs tedbirlerinin dikkate alınmaması durumunda varyantın daha hızlı bir şekilde bulaşıldığını söyleyen Kayıpmaz, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Tedbirlere uyulmaması hızlı bulaşan delta varyantının yayılımını artırır. Bu da bayramdan sonra vaka sayılarının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın Kovid-19 aşılarını olmaları, maske, sosyal mesafe, hijyen gibi kurallara da titizlikle uymaları gerekiyor. Aşımızı olur ve tedbirlere uyarsak kısıtlamaları tekrar yaşamaz ve normal hayatımıza devam edebiliriz”