Salgına karşı ülkemizde uzun bir süredir BioNTech ve Sinovac aşıları uygulanıyor. Aşı olmak isteyenler BioNTech aşısı yan etkileri araştırması yapıyor.İlk doz aşıda görülen yan etkiler çoğu kişi tarafından bilinirken, ikinci doz BioNTech aşısı ya etkileri merak konusu oldu. İşte koronavirüs aşısı ikinci doz yan etkileri..
Koroanvirüse karşı geliştirilen BioNTech aşısı ülkemizde kullanılmaya devam ediliyor. Aşı olmak isteyenlere 2 aşı arasından tercih hakkı sunuluyor. Peki, kimler BioNTech aşısı yaptırabilir? İşte merak edilen detaylar..
Konu ile ilgili açıklama Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık tarafından yapıldı. Balık, yaptığı açıklamasında her iki aşı hakkında yaptıkları incelemeler sonrasında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz. Çünkü, çalışmalarda sadece BioNTech değil diğer mRNA aşılarının daha çok reaksiyon yaptığı gözlendi. Ayrıca, mRNA aşıları, inaktif aşılara göre daha güçlü bağışıklık yanıtı yapıyor, immün sistem üzerine uyarıcı etkisi daha fazla olduğu için. Dolayısıyla, bağışıklık yanıtı zayıf olabilecek bünyeye sahip olanlar, mRNA aşısını tercih edebilir. Bunlar kim dersek, obezitesi bulunanlar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler veya çeşitli hastalıkları nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, eğer seçenekleri varsa mRNA aşısı olan BioNTech aşısını tercih edebilirler. Ancak yine onlarda da inaktif aşısının çalıştığını, işe yaradığını söylememiz lazım. mRNA aşıları tek dozdan bir hafta sonrasından itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor, inaktif aşılar ise ancak ikinci dozdan 15 gün sonra belirgin bağışıklık oluşturuyor”
BİONTECH AŞISI İKİNCİ DOZ YAN ETKİLERİ
Balık, açıklamasının devamında ikinci doz BioNTech aşısının yan etkileri ile ilgili şunları söyledi:
“BioNTech aşısı, yan etki olarak daha fazla kendini gösteriyor. Bunlar, aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor”
YAN ETKİLER 2 GÜNDEN FAZLA UZARSA DİKKAT!
Doç. Dr. Savaşçı ise açıklamasında yan etkilerini 2 günden fazla uzaması durumunda test yapılması gerektiğini, “Ne yazık ki bizim sahada gördüğümüz belirtiler aşı yaptırdıktan 3-5 gün sonra koronavirüs belirtileri gösterip testi pozitif çıkan vatandaşlarımız mevcut. Dolayısıyla kendi şikayetlerini iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. ‘Ben aşı yaptırdım koronavirüs mü oldum’ diye asla düşünmesinler. BioNTech aşısında biraz daha fazla yan etki görülüyor; ama kişi 2 gün üzerinde şikayetleri giderek artıyorsa ateş, halsizlik, eklem ağrıları daha belirgin oluyorsa koku, tat kaybı, sırt, göğüs ağrısı, ishal herhangi birisi bu tabloya ekleniyorsa o zaman mutlaka PCR testi yaptırması gerekiyor” şeklinde belirtti.