Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan çok önemli uyardı! Kurban Bayramı’nda bu hastalıklara karşı dikkat!

Sağlık Bakanlığı tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Bakanlık yaptığı açıklamasında kurbanlık hayvanlardan geçebilecek hastalıklara karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, açıklamasında hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları önlemek için hijyen kurallarına azami özenin gösterilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Kurban Bayramı’nın başlamasına çok az bir süre kala vatandaşlar tarafından açıklama yapıldı. Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirmek isteyenler koronavirüs tedbirlerine uymalı ve aynı zamanda hayvanların taşıdığı hatalıklara maruz kalma riskini göz önünde buldurarak kurban kesim kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kurbanlar, belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kesilmeli. Kesim işlemi hijyenik koşullarda, ehil insanlar tarafından yapılmalı. Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olmasına dikkat edilmeli.

Hayvanların hastalıklı organları ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkları gömülmeli ya da uygun şekilde toplanarak imha edilmeli. Kurban kesen ya da et taksimi yapan kişilerin ellerinde yara ya da kesik olmamalı, varsa hijyenik eldiven kullanmalı.”

KİSTLİ ORGANLAR KÖPEKLERE YEDİRİLMEMELİ

Hasta hayvanların pişmemiş kistli sakatatlarının etçil hayvanlara yedirilmesi “kist hidatik” hastalığına neden oluyor.

Özellikle köpekler olmak üzere etçil hayvanlardan insanlara bu hastalık bulaşabiliyor. Bu nedenle kistli organların köpeklere yedirilmemesi ve çukurlara gömülmesi bu hastalığın yayılmasını önleyen etkenler arasında sıralanıyor.

KKKA HASTALIĞINA KARŞI KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALI

Öte yandan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yoğun görüldüğü yerlerde hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle temas edilmemesi gerekiyor.

Bu kapsamda mutlaka eldiven kullanılması ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması, hastalığın bulaşmasını engelleyen önlemler arasında yer alıyor.

Vücuda kene tutunması durumunda ise kenenin hiç vakit kaybetmeden, çıplak elle dokunmadan cımbız, eldiven, bez veya naylon poşet gibi malzemelerle çıkarılması gerekiyor.