DünyaGündem

Tehlikeler art arda geliyor! Norovirüs İngiltere’de hızla yayılıyor!

Henüz koronavirüs pandemisinin etkisinden kurtulamayan ve yeni varyantlarla boğuşan dünyayı bekleyen tehlikelerin ardı arkası kesilmiyor. Bugün Çin‘de Monkey B virüsü nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği haberinin gündeme bomba gibi düşmesinin ardından üzücü bir gelişme daha yaşandı. Norovirüsün İngiltere’de hızla yayıldığı ortaya çıktı. İşte ayrıntılı haber…

Normalde bir kış hastalığı olan norovirüsün belirtileri şiddetli ishal, bulantı ve kusma olarak biliniyor. Uzmanların “bağışıklık borcu” adı verilen durumdan ötürü Kovid-19 dışındaki diğer enfeksiyonların tedbirlerin bırakılmasıyla hızla arttığı yönündeki uyarısının ardından İngiltere’de norovirüs vakalarında artış yaşandığı ortaya çıktı.

İngiltere’de kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yaşanan norovirüs vaka artışı uzmanları korkutuyor. Yeni virüsteki bu artış “Dünyayı yeni bir tehlike mi bekliyor?” sorusunu da akıllara getiriyor.

TOPLAM 154 VAKA GÖRÜLDÜ

Public Health England (PHE) beş hafta içinde ülkede toplam 154 norovirüs vakasının ortaya çıktığını açıkladı. Uzmanlar da “Özgürlük Günü”nün ardından norovirüs vakalarının daha artacağından endişeliyiz” açıklaması yaptı.

Yetkililer olası daha büyük çaplı bir norovirüs salgınının koronanın da yarattığı etkiyle hastanelerde yeniden yoğunluk yaratacağından endişeliler.

PHE verileri ise norovirüs vakalarının Nisan ayının başından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığını gösterirken Mayıs ayının son haftasında hızlandığının altını çiziyor.

UZMAN İSİM AÇIKLADI

East Anglia Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Profesör Paul Hunter de diğer birçok hastalık gibi norovirüsün, ilk karantina sırasında insandan insana enfeksiyon zinciri kırıldığında neredeyse sıfıra indiğini belirtti. Hunter açıklamasına şöyle devam etti:

“Çocuklarda norovirüs vakalarının artması, son 18 ay boyunca enfeksiyona maruz kalmamanın bir sonucu olarak hastalığa karşı bağışıklığın azaldığını kesin olarak kanıtlıyor. Diğer solunum yolu virüslerinden bazıları için vakaların arttığını görmeye başladık ve bu bize karantinadan çıktıkça halk sağlığı için sorunlara neden olabilecek birçok başka enfeksiyonun arttığını görmeye başlayacağımızı hatırlatıyor.”