GündemSağlık

Bayram sonrası için flaş açıklama! Memlekete gidenler..

Kurban Bayramı’nda olmamıza rağmen, Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasında koronavirüs bulunuyor. Özellikle tatil günü sayısının artması, pek çok vatandaşın memleketine giderek ya da çeşitli tatil merkezlerine giderek tatil yapmasının önünü açtı. Hareketliliğin bu kadar artması gözleri bayram sonrasına çevirirken, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan tarafından açıklama yapıldı.

Özkan, yapmış olduğu açıklamasında bayramda seyahate ve memlekete gidenlerin olduğunu ifade ederek, hastalığı hafif geçirmek isteyenlerin mutlaka 3’üncü haftada 2’nci doz BioNTech aşısı olması gerektiğinin altını çizdi.

HASTALIĞI HAFİF GEÇİRMEK İSTEYENLER DİKKAT

Özkan, açıklamasında “Bayramda seyahate, memlekete gidenler oldu. Riski biraz daha azaltmak, hastalanırsak da hastalığı hafif geçirmek amacıyla isteyenler, 3’üncü haftada 2’nci doz Biontech’lerini olsunlar” şeklinde konuştu.

SÜRELER DEĞİŞTİ

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karara göre BioNTech aşılarında 2 doz arasındaki süre 4 haftadan 3’e düşürüldü. Sinovac aşısı tercih edenler için 2 doz aşı süresi 4 hafta ara ile yapılabiliyor. Özkan konu ile ilgili açıklamasında, “”Aslında her aşının iki dozu arasında belirli tarifleme miktarı vardır. Sinovac için ‘4 hafta’ diyoruz, Biontech için ‘en az 3 hafta’ diyoruz. Bu, ‘en az’ kavramları dışında da iki dozun arası daha uzun da tutulabilir. Biontech için en az 3, Sinovac için en az 4 hafta. Faz çalışmalarında Sinovac için en az 4 hafta olarak belirlendi” dedi.

TATİL DÖNÜŞÜ MUTLAKA DİKKATLİ OLMALIYIZ

Uzman isim, tatil dönüşünde mutlaka dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayarak, “Kalabalık gördüğümüz, 2 metre mesafeyi kuramadığımız her yerde maske ve hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Mümkün olduğu kadar ziyaretlerimizde el öpme yapmamamız gerekiyor. Temastan uzak şekilde bayramlaşmayı, yeme içmede maskeyi sırayla çıkarmayı, açık havada çıkarmaya, kapalı alanda çıkarmamaya çalışma yöntemlerini kullanacağız. Bayram tatilinden döndükten sonra bir yerden virüsü aldıysak 5-14 günde çıkacak. Döndükten sonra orada dikkatli olduğumuzdan daha çok bu tarafta da dikkatli olmalıyız. Döndüğümüzde toplu yerlere gitmemeye çalışmalıyız, gitmemiz gerekiyorsa maske ve mesafe kuralına uyarak gitmeliyiz” ifadesini kullandı.

TATİLDEN DÖNENLER DİKKAT

Özellikle tatil dönüşü vatandaşların semptomları iyi kontrol etmeleri gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Aşılarımızı da randevumuz doğrultusunda yaptırmamız gerekiyor. Bu fırsatı değerlendirmek lazım, aşıyı bulamayan insanlar var. Sağlık personelimiz deli gibi çalıştı ve çok emek verdiler; bu emeklerimiz boşa gitmesin. Biraz daha sabredelim ve aşımızı olalım. Döndüğümüzde bunlara daha özel dikkat edelim çünkü bulaşma olmuş olabilir, biz de hiç belirti olmayıp taşıyor olabiliriz. Belirtileri de kendimizde iyi takip etmemiz gerekir. Tatil dönüşünde ateş, eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi şikayetlerimiz olup olmadığını izleyerek, olursa en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalarını öneriyorum”