EkonomiGenelGündem

Başvuran alıyor! İşsize 2 bin 862 TL’ye varan destek…

Salgının başlangıcından bu yana binlerce insan çalıştığı iş yerinden kendi isteği ve hatası dışında ayrılmak zorunda kaldı. Pandemi döneminde yeni iş bulamayan insanlar da işsizlik maaşı için araştırmalara başladı. 6 aydan 10 aya kadar ödenebilen işsizlik maaşının, işinden olan kişiye yeni bir iş bulana kadar yardımcı olabilmesi hedefleniyor. İşsiz kalan vatandaşlar 2 bin 862 TL tutarında işsizlik maaşına sahip olabiliyorlar. İşte detaylar…

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?

Son 3 yılda en az 600 prim günü olan
ve son 120 gün içerisinde iş akdi devam ederken işten çıkarılan kişiler işsizlik maaşından yararlanabiliyor.

İlave istihdam desteği kapsamında da işini kaybeden vatandaşlar da işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor. Ödeneğin süresi bireyin prim günlerine göre 6 ay ile 10 ay arasında değişen sürelerde işsizlik maaşı veriliyor.

İşsizlik maaşı, çalışılan süre boyunca alınan maaşın brüt ücreti üzerinden yüzde 40’ı kadar oluyor. Böylece asgari ücretle çalışan 1,431 TL alırken, en yüksek işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin yüzde 80’lik kısmını geçemiyor; böylece ortaya 2 bin 862 TL tutarında bir maaş çıkıyor.

İşsizlik maaşına başvurular ise İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor. Başvuruda bulunacak kişinin işten çıktıktan sonraki bir ay içinde bu işlemini yapması gerekiyor. Aksi takdirde alınacak maaşta azalma oluyor.