GenelGündemSağlık

Korkutan Monkey-B virüsü nedir? Belirtileri neler?

Geçtiğimiz günlerde Çin’in başkenti olan Pekin’de 53 yaşında bir veterinerin iki hayvanı incelerken Monkey B virüsüne (BV) maruz kalmasıyla vefat edişi Monkey B bağlantılı ilk ölüm olarak kayıtlara geçti ve bunun üzerine dünya “Yeni bir salgın mı geliyor?” sorusuyla yeniden karşı karşıya kaldı. Peki bugünlerde herkesin merak ettiği Monkey B virüsü nedir? Nasıl bulaşıyor?

Mayıs ayında bildirilen bu vaka geçtiğimiz hafta Çin Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi olan Çin CDC’in raporuyla ortaya çıkmış oldu. Veteriner hekimin hastaneye gittikten sonra vefat ettiği belirtildi.

Monkey B Nedir?

Moneky B, aslında bir maymun türü olan makaklarda bulunan bir virüs türü. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi olan CDC virüsün çok nadir görüldüğünü ve ilk vakanın 1932 yılında tespit edildiğini açıklamış, enfekte olan 50 kişinin 21’inin ise vefat ettiğini belirtmişti.

Virüs, makakların tükürük, dışkı, idrar, beyin ve omurilik dokusunda bulunuyor ve özellikle nemli yüzeylerde de saatlerce canlı kalabiliyor.

Belirtileri Neler?

Koronavirüs gibi, Monkey B virüsünün de ilk semptomları ateş, titreme, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı. Zamanla virüs bulaşan kişilerdeki yaralarda küçük kabarcıklar oluşabiliyor. Ayrıca nefes darlığı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve hıçkırık da hastalığın diğer belirtileri arasında sayılıyor.

Bu virüs hastalık ilerledikçe beyin ve omurilikte şişmeye yol açıyor. Nörolojik ve inflamatuar semptomlara, kas koordinasyonunda sorunlara, beyin hasarına ve sinir sisteminde ciddi hasara yol açarak sonunda da ölüme neden olabiliyor.