
Koronavirüs salgını kapsamında ülkemizde bir süredir BioNTech ve Sinovac koronavirüs aşıları uygulanıyor. Aşı uygulanan kitlenin her geçen gün artmasıyla birlikte vatandaşlar koronavirüs aşısı yan etkileri araştırmasına başladı bile. Ancak uzman isim koronavirüs belirtileri ile koronavirüs aşısının yan etkilerinin kesinlikle karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Konu ile ilgili açıklama Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Savaşçı tarafından geldi. Savaşçı yaptığı açıklamasında aşıdan sonra oluşacak yan etkilere karşı açıklamada bulunarak, şunları söyledi:
“Ben koronavirüs aşısı yaptırdım; bu Sinovac, BioNTech, Sputnik V de olabilir. Aşı yaptırdıktan sonra o gece akşamında hafif bir kol ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, özellikle BioNTech aşısından sonra biraz daha yoğun kas, eklem ağrıları, bulantı halsizlik biraz fazla olmakta. Bazı kişilerde ilk dozdan sonra, bazılarında da genel olarak ikinci dozdan sonra biraz daha ağır belirtiler olabilir. Özellikle BioNTech aşısında mRNA aşısı olduğu için vücudun daha fazla antikor oluşturma çabası ile ne yazık ki yan etkiler biraz daha fazla görülüyor. Dolayısıyla kişi yan etkileri bilsin; ama bunun dışında özellikle 38 derecenin üstünde ateş, şiddetli boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı geçmiyorsa, koku, tat kaybı, ishal geliştiyse, eklem ağrıları 2 güne rağmen geçmemişse bu kişi koronavirüs de kapmış olabilir”
YAN ETKİLER 2 GÜNDEN FAZLA UZARSA TEST YAPTIRIN
Savaşçı, açıklamasında aşıya bağlı koronavirüs kapamanın mümkün olmadığını söyleyerek, “Ne yazık ki bizim sahada gördüğümüz belirtiler aşı yaptırdıktan 3-5 gün sonra koronavirüs belirtileri gösterip testi pozitif çıkan vatandaşlarımız mevcut. Dolayısıyla kendi şikayetlerini iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. ‘Ben aşı yaptırdım koronavirüs mü oldum’ diye asla düşünmesinler. BioNTech aşısında biraz daha fazla yan etki görülüyor; ama kişi 2 gün üzerinde şikayetleri giderek artıyorsa ateş, halsizlik, eklem ağrıları daha belirgin oluyorsa koku, tat kaybı, sırt, göğüs ağrısı, ishal herhangi birisi bu tabloya ekleniyorsa o zaman mutlaka PCR testi yaptırması gerekiyor” dedi.