DünyaSağlık

Tüm dünya delta varyantını ile uğraşırken, o sinsice yayıldı! Aşı ile de durmuyor!

Tüm dünya geçen yıl koronavirüs bu yıl ise delta varyantını ile uğraşmaya devam ediyor. Ancak bu iki salgın kadar tehlikeli olan Beta varyantını can sıkmaya başladı. Bilim adamları, bu varyanta karşı aşının etkisiz olması konusunda son derece endişeli.

Fransa’dan seyahat edip İngiltere ya da Galler’e giden yolcular, aşının 2 dozunu yaptırsalar da yine karantinaya alınıyor. Bu uygulamanın en temel sebebi beta mutasyonunun önüne geçebilmek.

İngiltere tarafından yapılan açıklamaya göre, hükümet bu yöntemi, “Aşılama programının kazanımlarını korumak için koruyucu bir tedbir” olarak tanımlıyor. Fransız yetkililer ise beta mutasyonunun denizaşırı bölgelerde daha etkiliyken, ana kara da o kadar yaygın olmadığı konusunda neredeyse emin.

Koronavirüs aşılarının beta mutasyonuna karşı koruyucu olduğuna ilişkin soru işaretleri henüz giderilmiş değil.

BETA MUTASYONU NEDİR?

Koronavirüs sonrasında adını sıkça duymaya başladığımız beta varyantına karşı araştırmalar devam ediyor. Beta varyantını tıp dilinde 501.V2 ya da B.1.351 olarak adlandırılıyor. Uzmanlar varyantın genetik değişikliklerini incelemeye devam ediyor.

Genel olarak ana virüsten ortaya çıkan pek çok varyant bulaşıcı özelliği olmadan ortadan kalkar. Fakat bazı mutasyonlar virüsün devamlılığı konusunda tehdit edici bir hal alırken, en az virüs kadar bulaşıcı olmaya başlar.

AŞI İLE BETA MUTASYONU NE KADAR ETKİLİ

Piyasada olan koronavirüs aşıları aslında mutasyonlara yönelik değil, koronavirüsün orijinal haline göre tasarlandı. Bu sebeple aşıların beta virüsünü durdurma konusunda daha az etkili olduğuna yönelik birtakım bulgular mevcut. Beta mutasyonu kaynaklı ağır hastalıkları engelleme konusunda etkili olduğunu savunan uzman kesim mevcut.