DünyaGenelSağlık

Araştırma: Koronavirüs önlemlerini gevşeten ülkelerde neler yaşandı?

2019 yılı sonlarından beri devam eden ve dünya çapında milyonlarca can alan koronavirüs, şimdi de çeşitli varyantlarıyla gündemden düşmezken dünya genelinde de koronavirüs kısıtlamalarında gevşetmelere gidiliyor. Ancak toplumsal bağışıklık sağlanmadan alınan kısıtlamaları gevşetme kararları, koronavirüsün yeniden artışa geçmesine neden oluyor. Türkiye’de de 1 Temmuzdan beri devam eden normalleşme süreci, vaka sayılarının artışıyla endişe yaratmış durumda. Peki önlemlerini gevşeten ülkelerde neler yaşanıyor? Salgının seyri nasıl değişiyor? BBC araştırdı…

İşte önlemleri gevşeten bazı ülkelerde durum:

HOLLANDA

Aşılananların oranı artıp vakalar düşmeye başlayınca Hollanda da Haziran ayı sonunda “açılma” sürecini başlattı. Hemen her türlü mekanda maske zorunluluğu kaldırıldı ve gençlerin sosyalleşmesi teşvik edildi. Bu kararların uygulanmaya başlamasıyla birlikte vakalar da artmaya başladı ve Aralık ayından bu yana en yüksek düzeyine çıktı. Ama vakalardaki artış hastaneye yatacak kadar ağır hasta olanların sayısına pek yansımadı.

Sağlık yetkililerinden gelen eleştirilerin giderek daha sertleşmesi üzerine Hollanda Başbakanı Mark Rutte, geçen Cuma, yani sadece üç hafta önce açıkladığı “açılma” adımlarından geri atarak yeniden bir çok önlem ilan etmek zorunda kaldı. Başbakan “durumu iyi değerlendiremediği” gerekçesiyle kamuoyundan özür dilerken, restoranlar ve barların yine gece yarısından itibaren kapanacağı ve üç hafta önce açılmalarına izin verilen gece kulüplerinin de yeniden kapanacağı bildirildi. Rutte “Mümkün olduğunu düşündüğümüz şeylerin pratikte mümkün olmadığı anlaşıldı” şeklinde konuştu.

Hollanda hükümetinin resmi internet sitesine göre yeniden ilan edilen kısıtlamalar en az 13 Ağustos’a kadar yürürlükte kalacak.

GÜNEY KORE

Güney Kore, birinci dalgada aldığı sıkı önlemler ile Doğu Asya’da salgından çıkış yolunu açan ilk ülke olarak alkışlanmıştı. Haziran 2021’de hükümet aşılananların açık alanlarda maskesiz gezebileceğini, insanların küçük gruplar halinde toplanabileceklerini bildirmiş ve lokantaların açık olabildiği saatleri uzatmıştı.

Fakat uzmanlar Güney Kore’nin koronavirüse karşı gardını çok erken indirdiğini çünkü nüfusun çoğunluğunun henüz aşılanmamış olduğunu söyleyerek bu kararı eleştirdi. Gerçekten de ülke şu anda salgının başından bu yana en büyük dalgayı yaşıyor.

Günlük vakaların rekor düzeylere ulaşmasından sonra hükümet ülkenin çoğu bölgesinde sosyal mesafe kurallarını yeniden sıkılaştırmak zorunda kaldı.

Başkent Seul’de ilan edilen kurallara göre akşam saat 18.00 sonrası bir kişi aynı evde yaşadığı insanlar dışında en fazla bir kişiyle görüşebiliyor.

Koronavirüsün daha bulaşıcı varyantı olan Delta’nın etkisi ve aşılama hızının düşmesi Güney Kore’nin koronavirüsü yendiği konusunda salgının ilk aylarında oluşan güveni sarsmış görünüyor.

İSVEÇ’TE DURUM NE?

Çoğu ülkeden farklı olarak İsveç, salgınla mücadelede genel olarak halkın gönüllü olarak alacağı önlemleri esas aldı. Ama yine de lokantaların açılış saatlerine ve mekanlarda en fazla kaç kişinin bulunabileceğine ilişkin bazı önlemler uyguladı.

Bu önlemlerden bazıları 1 Temmuz’da spor statlarında 3 bin oturan izleyiciye izin verilmesi ve mekanların açılış saatlerine konan kısıtlamaların kaldırılmasıyla gevşetildi, 15 Temmuz yani bugün bir dizi önlem daha kaldırılıyor. İlkbahardan bu yana İsveç’te günlük vaka sayıları hızla düşmeye devam etti. Uzmanlar bu düşüşü aşılananların artmasına ve ısınan havalar dolayısıyla insanların açık alanlarda daha fazla vakit geçirmesine bağladılar.

Ama Delta varyantının yayılmaya başlamasıyla birlikte kaygılar arttı ve başka ülkelerden İsveç’e giriş yapanların çoğunun Covid-19 testi yaptırması gerekecek.