EkonomiGenel

Aile Bakanlığı sosyal destek yardımı veriyor! Bu şartları taşıyan ve başvuran herkes alabiliyor!

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘nın ihtiyaç sahibi vatandaşlara devamlı olarak sunduğu destekler hız kesmeden sürüyor. Asgari düzeydeki geçimini sağlayamayan vatandaşlar da bu desteklerin ne olduğunu merak ediyor. Gelir düzeyi yetersiz milyonlarca vatandaşın yararlanabildiği bu desteklere başvurularda bazı şartlar da aranıyor. Şartları karşılayan ve başvuruda bulunan herkes sosyal yardımlardan faydalanabiliyor. Peki Bakanlık destekli yardımlar nelerdir? Hangi şartlar altında veriliyor?

KRONİK HASTALARA YARDIM YAPILIYOR

Hastalık nedeniyle çalışamayan ve maddi sıkıntılarla yaşamını sürdüren vatandaşlar devlet tarafından destekleniyor. Bakanlık, tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle çalışamayan vatandaşlara ödeme yapıyor. Bu kapsamda aylık oluşturulan sosyal yardım ödemeleri tutarları 1.658 TL olarak her ay ödeniyor.

ÖKSÜZ VE YETİM YARDIMI

İhtiyaç sahibi halinde olan annesi, babası ya da her ikisi de vefat etmiş çocuklara öksüz ve yetim yardımı kapsamında ödeme yapılıyor. Bu nakit yardımlara anne vefat etmişse baba doğrultusundan, baba vefat etmişse anne doğrultusundan başvuru yapılıyor. Her ikisi de vefat etmişse çocuğa bakan kişi tarafından müracaat yapılabiliyor. Bu sosyal yardım uygulaması kapsamında müracaatı kabul edilenlere ayda 150 TL ödeme iki ayda bir hesaplanarak veriliyor.

ELEKTRİK FATURASI YARDIMI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamında sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere elektrik tüketim desteği veriliyor.

Bakanlık, aylık olarak ödeme oluşturulan elektrik tüketim desteği miktarını hanede yaşayan kişi sayısına göre belirliyor. 1-2 kişilik hanelere 75 kWh, 3 kişilik hanelere 100 kWh, 4 kişilik hanelere 125 kWh, 5 ve daha çok kişilik hanelere 150 kWh karşılığında nakit ödeme yapıyor.

YAŞLILARA AYLIK DESTEK

Bakanlık tarafından yaşlılık maaşı adı altında 65 yaş üzeri vatandaşlara sosyal yardım ödemesi yapılıyor. Bu sosyal yardımlar sosyal güvencesi olmayan ve eşi ile kendisinin şahıs başı düşen aylık geliri 852 TL’den az olan 65 yaş üzeri vatandaşlara veriliyor. Böylelikle yaşlı vatandaşlar da belirli bir maddi desteğe sahip olabiliyor.

Aylık olarak ödenen bu sosyal yardımın miktarı ise 763 TL oldu.