DünyaGündemSağlık

Aşıda çığır açan gelişme! Kapsül aşının denemelerine başlanıyor!

Aşı çalışmaları dünya çapında tüm hızıyla sürerken Hindistanlı bir ilaç firması tarafından geliştirilen kapsül aşılar dünyanın gündemine oturdu. Gelecek ay İsrail’de klinik denemelerine başlanacak olan aşının çığır açacak bir gelişme olduğu iddia ediliyor.

Yetkililer, kapsül aşının Delta varyantına karşı güçlendirici olarak kullanılabileceğini ve aşı oranı düşük bölgelerde ‘çığır açacağını’ söyledi. Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi, Hintli firma Premas Biotech tarafından geliştirilen kapsül şeklindeki Kovid-19 aşısının insan deneylerine başlanabilmesi için talep eden izni onayladı. Denemeler İsrailli ilaç şirketi Oramed Pharmaceuticals tarafından hiç koronavirüs aşısı olmamış 24 gönüllü ile gerçekleştirilecek. Oramed aynı zamanda Mart ayında hapı domuzlar üzerinde test ettiğini ve hayvanların antikor geliştirdiğini gözlemlediklerini duyurdu.

Oramed CEO’su Nadav Kidron, Kovid-19 aşı hapı denemelerinin Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınmasının ardından başlayacağını söyledi. Klasik koronavirüsten daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantına karşı daha güçlü bir aşı olduğunu belirten Kidron, “Diğer koronavirüs aşılarından farklı olarak derin dondurucu tedarik zincirine dayanmayan oral aşımız, bir ülkenin pandemiden çıkıp çıkamayacağı konusunda etkili olacak. Özellikle aşılama oranının düşük olduğu yerlerde çığır açacak” açıklamasında bulundu.