GenelGündemSağlık

UZMANLAR AÇIKLADI: BioNTech 1 ve 2 doz arasında ne kadar süre olmalı? İkinci doz ne zaman yaptırılmalı?

Aşı hakkındaki soru işaretlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın ‘iki doz arası dört hafta’ açıklamasının ardından İngiltere’deki uzmanlardan şaşırtan bir açıklama geldi. Uzmanlara göre iki doz BioNTech aşısı arasında 8 hafta olmalı. İşte detaylar…

Araştırmalar, iki doz Pfizer/BioNTech aşısının arasına 8 haftalık sürecin girmesi, daha fazla antikor oluşumunu desteklediğini ortaya çıkardı.

Araştırma sırasında farklı aralıklar ile birinci ve ikinci aşıların yapılmış olduğu 503 farklı çalışan üzerinde yapıldı. Bu grubun içerisinde Alfa virüslerin yer aldığı İngiltere sınırlarında daha yaygın olan 2020 yıl sonu 2021 başlarında aşılamalar olduğuna dair yer verdi. Değerlendirme süreçlerine alınmış olan sağlık çalışanlarında ise ikinci doz aşıları olmasının ardından 1 ay sonraki süreçlerde antikor değerlerinde ölçümler yapıldı.

Elde edilen verilerde ise;

Kısa aralıklı olsa bile iki doz BioNTech aşısı güçlü bir koruyuculuk imkanı sunmaya devam ediyor.
Üç haftalık aşı süreçleri meydana gelse bile 10 haftalık aralıklar ile olana kıyas yapılacak olduğu zaman daha az nötralize edici olan antikor kurulumları meydana çıkıyor.
Antikor seviyeleri ilk aşı ardından düşüşe geçiyor olsa bile T hücreleri ismi ile bilinen farklı tür bağışıklık hücreleri yüksek bir şekilde yerini korumaya devam ediyor şeklinde sonuçlar ortaya konuldu.

SEKİZ HAFTA EN İYİ SÜRE

Aşı çalışmaları ekibinde yer alan Oxford Üniversitesi’nden Profesör Susanna Duanchie de iki doz aşının arasına 8 haftanın girmesinin daha fazla antikor üretimini sağlayacağını söyleyen isimlerden. Türkiye’de ise 3 hafta sonrasına kadar ikinci doz BioNTech aşısı randevusu alınabiliyor.