Koronavirüs salgını devam ederken, bir yandan da İstanbul’da görülen ve 13 ile yayılan Asya Kaplan Sivrisineği tehlikesi büyüyor. Konu ile ilgili uzman bilim insanları yaptıkları açıklamasında Karadeniz’de meydan gelen yağışlar sebebiyle bölgenin de bu sinek türü yüzünden tehlike altında olabileceği belirtildi.
Ülkemizde hızlı bir şekilde yayılım göstermeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği şu anda Artvin, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ordu, Giresun, Rize, Sakarya, Trabzon ve Tekirdağ gibi pek çok ilde görülmeye başlandı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Kovancı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Dikmen, ülkemizde ilk defa 2011 yılında görülen bu sinek türü hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
YUMURTLAMAYA BAŞLADILAR
Kovancı, yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Asya Kaplan Sivrisineği, artan seyahatler ve küresel ısınma gibi sebeplere bağlı olarak özellikle 1980’li yıllarda Avrupa (ilk defa 1979’da Arnavutluk), Kuzey Amerika (ilk defa 1985’te Teksas-ABD) ve Güney Amerika (ilk defa 1986’da Brezilya) kıtalarına da dramatik bir şekilde yayılmıştır. Türkiye’de Asya Kaplan Sivrisineği ilk defa 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter ve arkadaşları tarafından Edirne’nin İpsala ilçesinde bulunan Türkiye-Yunanistan sınır kapısında ve Keşan ilçesindeki bir restoran etrafına kurulan sivrisinek yumurtlama tuzaklarında saptanmıştır”
PEK ÇOK HASTALIĞIN SORUMLUSU BU SİNEKLER
Prof. Dr. Kovancı, “Bu türün dişileri insanlardan kan emme yoluyla Dang ateşi virüsü, Batı Nil Virüsü, sarı humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü gibi viral hastalıkları insanlara bulaştırmalarının yanında Dirofilaria immitis gibi bazı filarya türündeki nematod parazitlerin insanlara bulaşmasından da sorumludur” diye konuştu.
İSTİLACI BİR TÜR
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Dikmen ise açıklamasında bu sineği istilacı bir tür olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
“Asya Kaplan Sineği insan sağlığı açısından risk barındıran bir türdür. Çünkü Zika virüsü, Sarı humma, Deng humması, Chikungunya ateşi gibi hastalıkların patojenlerini taşıyabilme potansiyeli barındırmaktadır. Ancak Türkiye’de henüz bu hastalıkların yerel kaynaklı olarak bulaştığına dair bir vaka tespit edilmemiştir. Yurt dışı kaynaklı olarak bazı birkaç vaka bildirilmiştir. Bununla birlikte yapılan bazı genel tarama testi çalışmalarında alınan örneklem içinde nüfusun 1000’de 4’ünde bu tarz virüs patojenlerine karşı antikor oluştuğu tespit edilmiştir. Bu da nüfusumuzda belli oranda bu hastalık patojenlerini barındırdığımızı ancak bunun şimdilik çok ciddi bir risk oluşturmadığını göstermektedir”