Genel

Çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor! Yeni dönem başlıyor!

Koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ederken, salgınla birlikte hayatınızı uzaktan çalışma girdi. Salgında çalışma çalışmalarının devam etmesinin yanı sıra vaka sayılarının da artış göstermesi, çalışanların ofislere ne zaman döneceği sorusunu da beraberinde getirmeye başladı.

Mesai saatlerinin uzaması ev ve iş hayatının tam olarak birbirinden ayrılmaması, çeşitli ev masraflarının artması sebebiyle, ilk dönem büyük lüks gibi görünen evden çalışma için çalışanlar bir an önce iş yerlerine dönmek istiyor. Ancak bir kesim ise hala evden çalışmaya devam etmek istiyor.

Peki, bu süreç içerisinde çalışanları nasıl bir durum bekliyor? Ofis dönmek isteyen kişilerin bu talepleri işveren tarafından kabul edilememesi durumundan neler yapılabilir? Çalışan istemediği halde uzaktan çalışması için zorlanabilir mi?

UZAKTAN ÇALIŞMANIN TANIMI

Ofise dönmeden evden çalışmaya devam etmek isteyenler bu durumda ne yapacağını merak ediyor. 4857 sayılı Kanunun 14. Maddesi’nde uzaktan çalışma, işçinin işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile birlikte işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayanan yazılı kurulan iş ilişkisi olarak tanımlanıyor.

KURALLARIN YENİDEN BELİRLENMESİ GEREKİYOR

Uzaktan çalışmaya dayalı bir iş ilişkisinde kuralların yazılı olarak belirlenmesi gerekiyor. Yönetmelikte uzaktan çalışmaya geçişin şartları açık olarak belirlenmiş. Bu kapsamda geçiş 3 şekilde olabilir:

İş ilişkisi en baştan uzaktan çalışma olarak kurulabilir.

Zorlayıcı nedenler sebebiyle işyerinin tamamı ya da bir kısmında uzaktan çalışma yapılabilir.

Kurulan bir iş ilişkisi işçinin ya da işverenin anlaşması üzerine uzaktan çalışma haline dönebilir.

TAZMİNAT HAKKI DOĞABİLİR

Uzaktan çalışma durumunu sonlandırıp işyerine dönmek isteyen bir işçiye verilen olumsuz cevaba ek olarak, işçi kısa çalışmada değilse, ücretsiz izin riski ile karşı karşıya kalabilir. İşveren ve çalışanın bu durumda karşılıklı diyalog kurarak konuyu masaya yatırması önemli. Aksi durumda konu mahkemeye kadar ilerleyebilir. İşçi bu duruma rıza göstermeyerek tazminatının ödenmesi gerektiğini iddia ederek, işveren tazminat ödemek zorunda bırakılabilir.