GenelGündemSağlık

Uzmandan, ‘İki doz aşı yaptırana bedava olsun’ önerisi geldi!

Türkiye‘de yapılan toplam aşı sayısı bugün (26 Temmuz) itibariyle 66 milyon 357 bin 606 oldu. 18 yaş üstü olup aşı yaptırmayanların sayısı ise hâlâ 22 milyondan fazla. Beklenildiği düzeyde artış göstermeyen aşılama sayısına karşı uzman isimlerden de vatandaşlara yönelik aşı çağrıları gelmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde 18 üstü olup hiç aşı olmamış kişilerinin sayısının 23 milyona yakın olduğunu açıklamıştı. Hâlâ milyonlarca insanın ilk dozunu bile olmaması da artan vaka sayılarıyla ilişkilendiriliyor.

Dün 14 bin 230’e kadar çıkan koronavirüs vaka sayısı da ülke çapında yeniden panik yarattı.

 

AŞI OLANA BEDAVA OLSUN ÖNERİSİ

Vatandaşları aşıya teşvik etmek için art arda öneriler de geliyor. En son Prof. Dr. İsmail Balık da çift doz aşısını olanlara birtakım etkinliklere girişlerin ücretsiz olması önerisinde bulundu:

“Dünyada ve Türkiye’de maalesef homojen bir aşılama yok. Doğu’da aşılama çok düşükken, Batı’da bu oran daha yüksek. Aşılama hızı her yerde aynı olmadıkça salgının hızı düşse bile hastalığın görülmesi kalıcı hale gelir. Hâlâ ilk doz aşısını olmayan 22 milyon ve zamanı geldiği halde ikinci doz yaptırmayan 5 milyondan fazla kişinin salgının devam etmesi ve ölümlerden kendilerini de sorumlu hissetmeleri gerekiyor. Deltaya bağlı büyük dalgadan ve ölümlerden ancak iki doz aşı ile korunulabilir. Çift doz aşılı olanlara, konserlerde, maçlarda ücretsiz bilet verilsin. Örneğin kura ile koltukların yüzde 20’si verilebilir. Telefon şirketleri ücretsiz bir miktar kontör verebilir. Belediyeler yaz konserlerine başladılar, sadece çift doz aşılı olanları alabilirler. Bu tip ödüllendirmeler ülkemizde kararsız gençleri aşıya yöneltmede işe yarayacaktır.”