GündemSağlık

Tatil bitti, vakalar patladı! İki hafta içinde daha çok artacak!

Temmuz başında 4-5 binlerde seyreden vaka sayıları normalleşmeye geçildiğinden beri kademeli olarak artışta. Kurban Bayramı tatilinin de araya girmesiyle günlük vaka sayısı yeniden 15 bine dayandı. Korkutan gelişmenin ardından sağlık çalışanları ve uzmanlardan önümüzdeki iki hafta için de kritik uyarı geldi. İşte detaylar…

Türkiye’nin en ünlü turizm noktalarından biri olan Muğla’nın nüfusunda 9 günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle neredeyse 6 kat artış yaşandı. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin de ülke çapında yapılan şehir değişiklikleri sonucunda iki hafta içinde vaka patlaması yaşanacağını söyledi.

İki Hafta İçinde 50-60 Binleri Görebiliriz

Önümüzdeki haftalarda yeniden pik yaşayabileceğimizin altını çizen Cafer Şahin, “Pandemi dönemi algı yönetimine dönüştürülmüştü ve biz onun sonucunu çok acı yaşadık. Günde 400’lerde ölüm, 60 binlerde vaka vardı. Şu anda oran olarak yine aynı piki yaşayabiliriz. İki hafta içinde vaka patlaması yaşayacağız. Bugün 12 bin oldu, yarın 15 bin, sonraki gün 17 bin… Katlanarak gidecek. 20 binlerle sınırlı kalmayabilir, 50-60 binlere çıkabilir vaka sayısı. Tedbirlerde tekrar geri saracağız. Ancak aşılama oranı istediğimiz hızda ve seviyede olmamasına rağmen, Türkiye genelinde hastaneye yatış ve ölüm oranlarında düşüş olmasını bekliyorum. Vaka sayısına oranla ölüm artışı olmayacak diye düşünüyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Delta Varyantı Ülke Çapında Yayılacak

Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın Delta varyantı açıklamalarını da eleştirdi:

“Avrupa’da vakaların yüzde 90’ı delta varyantı. Rusya’da daha yüksek. Biz diyoruz ki ‘Bizde delta varyantı sayısı bini geçmedi’. Ben şu anki pozitif vakaların yüzde 70-80’inin delta varyantı olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz dünyadan yalıtılmış değiliz. Aynı insan hareketliliği devam ediyor. Hatta biz daha teşvik ediyoruz. Rusya’da aşılanma oranı yüzde 10’larda, halkın yüzde 90’ı daha aşılanmamış. Delta varyantı turistler geliyor şu anda. Bu da delta yayılımını artıracak.”