Gündem

Yetkiliden flaş öneri: İki doz aşı olmayanlara yasak olsun

Ülkemizde yapılan toplam aşı sayısı 68 milyona dayansa da toplamda iki doz aşısını yaptıranların sayısı hâlâ 20 milyonlarda. Vaka sayısının da 26 Temmuz itibariyle 16 bin 809 olması gündeme koronavirüsle ilgili yeni sorunları ve çözüm önerilerini getiriyor. Uzmanlar peş peşe açıklama yaparken sektör yetkilileri de yeni yasaklara işaret ediyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de aşıya teşvik konusunda açıklama yapan isimlerden.

Daha yüksek bir seyir izleyen 4. dalga akıllara yeniden ‘kapanma’ korkusunu getiriyor. Kapanmalardan en çok etkilenen işletmelerden olan restoranlar da yeniden tam kapanma tehlikesi altında. TURYİD ise aşılamada daha iyi olursak kapanmanın söz konusu olmayacağını savunuyor.

Ayrıca 1 Eylül’den itibaren 2 doz aşısını yaptırmamış kişilerin yeme içme mekanları ile kapalı alanlara girişinin yasaklanması gerektiğini belirterek, aşı olmayı reddeden çalışanlar için de ücretsiz izne gönderme hakkı istiyorlar.

TEST ZORUNLULUĞU GELSİN

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, kapalı mekanlar ile restoranların hem kapalı hem de açık alanlarına getirilecek aşı zorunluluğu ile güvenli bir tablo oluşturulabileceğini söyledi. Aşı ulaşımına sahip olmayan ülkelerden gelecek turistlerden ise PCR testi istenerek bu durumun çözülebileceğini de dile getirdi.