GündemSağlık

Aşı olmayana kısıtlamalar yolda! Yarın Bilim Kurulu Toplantısında gündeme gelecek!

Koronavirüs vaka sayılarındaki kontrol edilemez tırmanış ‘aşı olmayan kısıtlama’ konusunu gündemden düşürmüyor. Bayram tatilinin ardından vakaların son iki ayın en yüksek seviyesine tırmanması ve aşılamanın yavaşlaması ne yazık ki hem vaka hem can kaybı sayılarında artışa sebep oluyor. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar ise her fırsatta vatandaşı dikkatli olmak konusunda uyarıyor. Ancak gerek aşı karşıtlığı gerek maske mesafe kuralının dikkate alınmaması ile vaka artışı önlenemiyor. Yarın gerçekleştirilecek olan Bilim Kurulu toplantısında ise bunlar da göz önünde bulundurularak aşı olanlara pozitif ayrımcılık konusu masaya yatırılacak.

 

BAYRAM TATİLİ ÖNCESİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Bilim Kurulu, Kurban Bayramı tatili öncesinde aşı olmayanların maç, tiyatro, sinema, alışveriş merkezi, kalabalık ve kapalı ortamlarda yapılan toplantı, düğün, kına, konser, kongre gibi etkinliklere alınmamalarını önermişti. Pandemiyle mücadelede atılacak bu önemli adımın bir sonraki Kabine Toplantısı’nda da gündeme geleceği belirtilmişti.

DÜNYADA SON DURUM NE?

Dünyada ise aşı karşıtlığı yapanlara uygulanan kısıtlamalar tüm hızıyla devam ediyor. Örneğin;

Yunanistan’da kapalı alanlarda yalnızca test olan, hastalığı atlatan ya da aşı olan insanların bulunmasına izin veriliyor. Fransa’da kapalı alanlarda maske zorunlu. Hastane ve bakımevi çalışanları ile itfaiyeciler için aşı zorunlu. Yasaklara uymayan işletmelere yönelik bin 500 euro ceza ve 3 kez uyarılması halinde işletmeciler için 9 bin euro ceza ile hapis cezası öngörülüyor. İngiltere’de kapalı alanlara giriş için iki doz aşı olma zorunluluğu getirilecek. Lig maçlarıyla büyük etkinlikler sadece aşı olanlara açık olacak.