GenelGündemSağlık

UZMANLAR UYARIYOR: TEK DOZ KORONAVİRÜS AŞISI YETMİYOR!

İlk doz aşısını olanlar aşının verdiği rahatlıkla maske kullanımını en az düzeye indiriyor ve sosyal mesafe kuralına dikkat etmeden günlük yaşamına devam ediyor. Ancak uzmanlar tek doz aşının kesinlikle yeterliliği olmadığının altını çiziyorlar. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener de tek doz aşının koruyuculuğu olmadığını savunan isimlerden. İşte Şener’in açıklamaları…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemdeki koronavirüs hastalarının büyük bölümünü aşısız veya ikinci doz aşıyı olmamış kişilerin oluşturduğunu belirtti.

‘AŞI OLMAYANLARIN PANDEMİSİ’

Aşılamanın bu aşamada büyük önem taşıdığını aktaran Şener, “Yeni vakalarda karşı karşıya kaldığımız hastaların ciddi bir kesimi ya aşısız ya da birinci doz aşıyı olmuş ama ikinciyi olmamış grup. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde salgını direkt ve net olarak aşı olmamış ya da yarım aşılanmış grubun pandemisi olarak algılamak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

 

AŞI OLANLAR HAFİF ATLATIYOR

Prof. Dr. Şener, aşı olanların hastalığı nispeten daha hafif atlattıklarına da dikkat çekerek, “Tabii ki hem aşı olmuş hem de Delta varyantı yüzünden ölen var ama bu aşının korunurluğunun eksik olduğunu göstermiyor. Bu hasta grubunun alt analizlerine baktığımız zaman bunların ciddi bir kesimi 90 yaşın üstünde kanser gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler olduğunu, aşılı olsa bile yeterli antikor oluşmayan hastalar olduğunu görüyoruz” dedi.