Genel

Resen soruşturma ne demek? Resen soruşturma ne anlama geliyor?

Orman yangınları kapsamında yapılan Help Turkey paylaşımlarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Bunun üzerine vatandaşlar resen nedir? Resen soruşturma ne demek? Sorusuna cevap aramaya başladı.

Yargılama aşamalarında dönem dönem kişi ya da olaylar için resen soruşturma başlatılabiliyor. Olayların derinlemesine bir şekilde incelendiği soruşturma sayesinde suç unsuru içeren durumlar tespit edilebiliyor. Bunun üzerine günün en çok araştırılan konuları arasında resen soruşturma nedir? Sorusu bulunuyor.

RESEN SORUŞTURMA NEDİR?

Resen soruşturma hukuki bir tanımdır. Hakimler, kamu davalarında tarafların isteği olmasa da karar verebiliyorlar. Bu kapsamda kısaca şikayet olmasa da kamu yararına yapılan soruşturma resen soruşturma olarak adlandırılıyor.

RESEN NEDİR?

Resen, kelime anlamı olarak kendiliğinden, kendi başına ve bağımsızlık anlamına geliyor. Hukuki açıdan da resen soruşturma kendiliğinden yapılan araştırma olarak adlandırılıyor. Bir şikayet söz konusu olmasa da kendiliğinden başlatılan inceleme, soruşturma ve araştırma olarak ifade ediliyor.