Gündem

Dünya Türkiye’deki yangınları konuşuyor! ‘Yangın yoğunluğu rekor seviyede’

Avrupa Birliği (AB) Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, (CAMS) Akdeniz’deki orman yangınlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Yayımlanan aporda, Türkiye’de yangın yoğunluğunun rekor düzeyde olduğu belirtildi.

Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’nde bilim adamı olan Mark Parrington,

“Türkiye ve Akdeniz çevresindeki yangınların yoğunluğunu ve atmosfer üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Yaydıkları dumanın yerel olarak ve rüzgar yönünde hava kalitesi üzerinde etkileri olabileceğinden, bu yüksek yoğunluklu yangınları yakından izlemek özellikle önemlidir. Verilerimiz, yangınların yoğunluğu ve duman emisyonlarının etkileri ve hava kalitesi üzerindeki etkileri gibi daha geniş ölçekli etkiler hakkında neredeyse gerçek zamanlı bilgiler sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Güneydoğu Avrupa’da şu anda sıcak hava dalgası koşulları yaşanırken, özellikle Türkiye’nin büyük bölümünde ve Akdeniz çevresinde yangın tehlikesi yüksek olmaya devam ettiği açıklandı. Yayımlanan AMS verileri de Türkiye için günlük toplam Yangın Işıma Gücünün (FRP) 2003 yılına kadar uzanan tüm veri setinde benzeri görülmemiş değerlere ulaştığını gösterdi.