Ekonomi

SGK’dan borcu olanlara müjde! 30 Eylül tarihine kadar ödenirse..

SGK tarafından borcu olanları yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Milyonlarca vatandaşı ve işvereni ilgilendiren bazı alacakların yeniden yapılandırılması konusunda başvurular devam ediyor. Konu ile ilgili yapılan son açıklamaya göre 31 Ağustos olarak yapılandırma tarihi ifade edilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alacakların yapılandırmasıyla ilgili olarak çıkan fırsatların altı tek tek çizildi.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren borç yapılandırması ile ilgili başvurular 31 Ağustos tarihine kadar devam edecek. SGK alacakların yeniden yapılandırması kararına göre borçların tamamının 30 Eylül tarihine kadar ödenmesi halinde borca katsayı uygulanmayacağı ifade edildi.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin nereye başvuracağını açıklayan SGK Başkanı İsmail Yılmaz, şunları söyledi:

“İşverenler; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları; e-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler”

Borçlarını ödemek isteyenler taksit imkanından da yararlanabiliyor. Buna göre vade farkı ödemek şartı ile borçlular ikişer aylık ödeme planları ile 6, 9, 12 ve 18 aylık taksit seçeneklerinden yararlanabiliyor.

Ancak burada borçlu olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında ödemelerin 2 ayda bir yapılıyor olmasıdır.

Örnek vermek gerekirse 18 aylık taksitten yararlanılması durumundan burada borçlunun taksit süresinin 36 ay olacaktır.

Ancak yapılandırma taksitlerinin ilk iki taksit süresinin belirtilen zaman içerisinde ödenmemesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybediliyor.