GenelSağlık

Uzmanlar açıkladı: Aşı en çok bu kişileri koruyor

Bilim insanları, Pfizer ve Moderna aşıları olan kişilerden alınan örnekleri inceledi ve bu şekilde, aşının en çok koruma etkisi gösterdiği kişileri belirledi. Uzmanlar bu kişilerin ömür boyu korumaya sahip olabileceklerinin altını çizdi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında tüm dünya aşı çalışmaları için seferber olmuş durumda. Birçok ülke yerli aşısını da üretip kullanırken Türkiye’de ağırlıklı olarak mRNA aşısı olan BioNTech aşısı uygulanıyor.

Uzmanlar da BioNTech ve Moderna gibi mRNA aşılarının bireyler üzerindeki koruyucu etkisine dair bir araştırma yaptı. İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, Washington Üniversitesi araştırmacıları, mRNA aşılarının insanları yıllarca koruyabilecek bir bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini keşfetti.

Buna göre uzmanlar, daha önce virüs kapan kişilerde Kovid aşısının ömür boyu koruma sağlayabileceğini öne sürüyor. Başka bir deyişle daha önce korona hastalığına yakalanan kişiler aşı da olduklarında yapılan aşı tam bağışıklık sağlayabiliyor. Virüse karşı etkin bir koruma kalkanı oluşuyor.

Çalışmayı yöneten immünolog Dr Ali Ellebedy, mRNA aşısı alan ve daha önce enfekte olmamış birinin aynı şekilde korunup korunmadığı konusunda ise henüz bir sonuca ulaşmadıklarını açıkladı. Uzmanlar araştırmalarının aşının faydasını bir kez daha kanıtladığının da altını çizdi.