Ekonomi

Borcu olanları yakından ilgilendiriyor! Son tarih verildi!

Borcu olan yüz binlerde kişiyi yakından ilgilendiren önemli ir gelişme yaşandı. Özellikle üniversitede okurken krediden yararlanan kişiler ve çeşitli sebeplerden ötürü borcunu ödeyemeyen kişilerin bu fırsatı kaçırmaması gerektiği ifade ediliyor. Yapılandırma fırsatı kapsamında gecikme zammının tamamından vazgeçilirken, peşin ödemelerde yüzde 90 oranında indirim yapılacak.

Yapılandırma fırsatı kapsamında 250 milyar liralık borç için ödeme kolaylığı sunuluyor. Fırsatların devam ettiğinin ifade edilmesiyle birlikte özellikle üniversiteden mezun olup KYK borcu olan kişilerin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiği ifade ediliyor.

9 HAZİRAN’DAN ÖNCE

Eğitim sırasında alınan öğrenim kredileri, okul bittikten 2 yıl sonra ödenmeye başlanıyor. İş bulamayanlar ise bir yıllık erteleme yapılıyor. Ancak gençler, işsizlik ve çeşitli sebepten ötürü borcun zamanında ödeyemiyor.

Bu kapsamda yapılandırma düzenlemesi 9 Haziran 2021 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş kredi borçlarını kapsıyor.

PEŞİN ÖDEMELERDE 30 EYLÜL’E KADAR

Yapılandırılan borçlar peşin ya da taksitle ödenebilecek. Borcunun tamamının 30 Eylül 2021 tarihine kadar ödenmesi durumunda borca katsayı uygulanmazken, enflasyon farkından da yüzde 90 oranında indirim yapılacak.

İlk taksit süresinde ve tam ödeme yapanlar ikinci taksit süresi 30 Kasım’a kadar ödeme yaparsa, yüzde 50 indirimden yararlanabilecek.

İlk iki taksit ödemesini yapmayanlar yapılandırma haklarını kaybedecek.

SÜRE AZALIYOR

Başvuruda bulunmak isteyenlerin 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılandırılması gerekiyor. Bu kapsamda 4 yol şu şekilde ifade edildi:

1- gib.gov.tr/ivd.gib.gov.tr

2- turkiye.gov.tr (e-Devlet)

3- Bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla

4- Diğer vergi daireleri aracılığıyla başvuru yapılabilecek.