DünyaGündem

Yunanistan’daki yangın felaket boyutunda! Kontrol altına alınamıyor!

Yunanistan yanıyor. Günlerdir süren yangınlarda itfaiyeciler günlerce süren devasa yangınları kontrol altına almak için mücadele ederken, yüzlerce insan da Yunanistan‘daki evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Pazar günü ülkenin en büyük ikinci adası olan Evia’dan turistler ve yerliler tekneyle tahliye edildi. Toplamda 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Evler ve elektrik hatları da yıkıldı. Evia’daki yangın ülke çapındaki en şiddetli boyutta olanı olarak değerlendiriliyor.

Yangınlar, sıcaklıkların 45 C’ye yükseldiği şiddetli sıcak hava dalgasından sonra çıktı. Uzmanlara göre, bunun gibi ısı dalgaları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha olası ve daha şiddetli hale geliyor. Ardından gelen sıcak ve kuru havanın orman yangınlarını körüklemesi muhtemel hale geliyor.

Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias Pazar günü yaptığı açıklamada, “Evia’da biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere iki büyük yangın cephemiz var” dedi ve başkent Atina çevresindeki durumun düzeldiğini de sözlerine ekledi. Evia’da yüzlerce itfaiyecinin konuşlandırıldığını ve toplam 17 uçak ve helikopterin kullanıldığını, ordunun da gönderildiğini belirtti.

56 BİN HEKTARDAN FAZLA ALAN YANDI

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemine göre, son 10 gün içinde Yunanistan’da 56.000 hektardan (140.000 dönüm) fazla alan yandı. Cumartesi günü, Atina’nın hemen kuzeyinde Parnitha Dağı’nda çıkan bir yangın da başkentin her tarafına duman yaymıştı. Associated Press’e göre, yetkililer solunum güçlüğü çeken insanlar için de bir yardım hattı kurdu.

Binlerce kişi bölgeden tahliye edildi, ancak alevler azaldı. Kuvvetli rüzgar tahminleri ise akıllara yeni bir alevlenme korkusunu getiriyor.

Öte yandan birçok ülke Yunanistan’a destek teklifinde bulundu. İngiltere, Fransa, Romanya ve İsviçre, ülkeye itfaiyeciler gönderdi.