GenelSağlık

İl Sağlık Müdürü konuya açıklık getirdi: AŞI KISIRLIK YAPIYOR MU?

Artan vaka sayılarıyla yeniden karşı karşıya gelen ülkemiz de aşılama çalışmaları da devam ediyor. Ancak hâlâ birçok kişi, aşı hakkında yapılan yetersiz bilgi paylaşımları nedeniyle koronavirüs aşılarını olmamayı tercih ediyorlar. Aşıların kısırlık yapacağı da bu bilgi paylaşımları arasında. Kısırlık iddasına karşı ise İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu açıklama yaptı. Detaylar haberimizde.

Memişoğlu, aşının kısırlık yapacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek bilimsel bir temel taşımadığına dikkat çekti. Memişoğlu, salgına karşı herkesi aşıya davet ederken, asıl tehlikenin ise azalan doğum sayısı ve sezaryen olduğunu belirtti.

‘KÖTÜ NİYETLİ BİLGİLENDİRME’

Aşıda kısırlık iddialarına ilişkin konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Maalesef çok spekülasyonları yapılıyor, her türlü dezenformasyon diyelim yanlış bilgilendirme hatta kötü niyetli bilgilendirme de olabiliyor. Onun için bu konuda önce aşının ne işe yaradığını bilmemiz lazım. Kısırlık yapıyor vs. ile insanların, toplumların hassas olduğu alanlarda maalesef yanlış, yanlı bilgilendirmeler yapılıyor. İnsanlar buna inanmasınlar. Niye inanmasınlar; sonuçta kısırlığın bu maddeyle bir alakası yok” dedi.

Memişoğlu, doğram oranlarına dair bilgiyi de paylaştı:

“1970 yılında Türkiye’de doğurganlık yaşındaki 15 ile 49 yaş arası bir kadının çocuk sayısı 4.9, Avrupa ortalamasına baktığımız zaman 2,5 bandında. Mesela İsrail’de Orta Doğu’da nüfusu artma ihtiyacı olan ve planlayan ülke onda da yaklaşık 3.8 1970’de. Ülkemizde bu oranlar maalesef 1.78′ e düşmüş durumda.”

“Dünya Sağlık Örgütü nüfusu aynı sayıda tutabilmek için bunun 2.10’un altına düşmemesi gerektiğini söylüyor. Şu anda Türkiye’de İstanbul’da dahil 1.78’e düştük. Bugün aşıları yapan doğurganlığı arttırmaya çalışan ülkeler bu aşıların hepsini yaptırırken kısırlığı ve ya çocuk olmamasını düşünseler bu aşıları yaptırmazlar. Bugün Avrupa nüfusu yaşlanmaya başladı onun için doğurmayı ve doğurganlığı arttırmaya çalışıyorlar. Çünkü onlar doğurganlığı ve nüfus artışını teşvik etmeye çalışıyorlar.”