DünyaGündemSağlık

Dünya Sağlık Örgütü korkutan açıklamayı yaptı: Marburg Humması bir kişiyi öldürdü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika ülkesi Gine’de Marburg Hummasına bağlı ilk ölümün gerçekleştiğini bildirdi. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti yaptığı açıklamada, “Marburg Hummasının çok geniş bir alana yayılma potansiyeli var ve bu onu durdurmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi. Peki Marburg Humması nedir? Nasıl bulaşıyor?

DSÖ’nün sitesinde yaptığı tanıma göre, Marburg virüsü hastalığı (MVD), yüksek vaka ölüm oranları (CFR %24-90) ile ilişkili ve salgına yatkın bir hastalık. Hastalığın erken seyrinde, klinik semptomlardaki benzerlikler nedeniyle klinik tanısını diğer tropikal ateşli hastalıklardan ayırt etmek zor oluyor. Ebolaya benziyor ve yarasalardan bulaşıyor. Virüs için henüz bir tedavi ya da aşı bulunmuyor.

Bu virüse bağlı ilk ölümün kayıtlara geçtiği ülkenin Gine olduğunu aktaran DSÖ, 12 büyük Marburg Humması salgınının 1967’den bu yana çoğunlukla Güney Afrika ve Doğu Afrika’da yaşandığına da dikkat çekti.

DSÖ, Marburg Humması nedeniyle hayatını kaybeden hastanın sağlık durumu kötüleşmeden önce yerel bir klinikte tedavi gördüğünü açıkladı.

NASIL BULAŞIYOR?

DSÖ, Marburg Hummasında vaka ve ölüm oranlarının, virüsün mutasyonları ve salgın yönetimine bağlı olarak geçmiş salgınlarda yüzde 24 ila yüzde 88 arasında değiştiğini aktardı.

Bulaşmanın ise enfekte canlının vücut sıvıları ve dokusu ile temas yoluyla gerçekleşiyor; semptomların da baş ağrısı, kan kusma, kas ağrıları ve vücuttaki çeşitli deliklerde kanama olduğu biliniyor.

BİR SONRAKİ PANDEMİ BU OLABİLİR

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti yaptığı açıklamada, “Marburg Hummasının çok geniş bir alana yayılma potansiyeli var ve bu onu durdurmamız gerektiği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Moeti, “Gine’nin benzer şekilde bulaşan Ebola’yı yönetme konusundaki geçmiş deneyimine ve uzmanlığına dayanarak hızlı bir yanıt için sağlık yetkilileriyle birlikte çalışıyoruz” dedi.