GündemSağlık

Araştırma: Aşılanan bireylerde ölüm oranı sıfıra yakın

Kovid-19 aşılarıyla ilgili yapılan çalışmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. İki doz, gerektiği durumlarda da üç doz aşılanmış bireylerin hastalığa karşı oluşturdukları savunma ve bağışıklığı kanıtlamaya yönelik araştırmalar yapılıyor. Yapılan son araştırmaya göre ise aşı olanları sevindirecek bir veri ortaya çıktı. Veriye göre, Kovid-19‘a karşı tam aşılı kişilerin yüzde 99,99’undan fazlasının hastaneye yatmasını gerektiren veya ölümle sonuçlanan bir Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanmadığı ortaya çıktı. Detaylar haberimizde…

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC), alınan verilerin analizine göre, Covid-19’a karşı tam aşılı kişilerin yüzde 99,99’undan fazlasının hastaneye yatmasını gerektiren veya ölümle sonuçlanan bir vakası olmadı.

AŞIDA HER ŞEY YOLUNDA

Mayıs ayından bu yana olarak aşılanmış olanlar arasındaki hastanede yatan veya ölümcül vakaları araştırmaya odaklandığı belirten CDC, “Bugüne kadar, aşıda çığır açan enfeksiyonları bildirilen kişiler arasında vaka demografisi veya aşı özelliklerinde beklenmeyen bir model tanımlanmadı” açıklamasını yaptı.

Öte yandan CDC, aşıların işe yaradığının da altını çizdi:

“Kovid-19 aşıları etkili ve pandemiyi kontrol altına almak için kritik bir araçtır. Bununla birlikte, aşılanmış kişilerde hastalıkları önlemede hiçbir aşı yüzde 100 etkili değildir. Tam olarak aşılandığı halde, hastaneye kaldırılan veya Kovid-19’dan ölen insanlar bekleniyordu, ancak Kovid-19’un ölüm oranları göz alındığında bu oldukça düşük bir yüzdeye sahip.”