GündemSağlık

Bilim Kurulu Üyesi Yavuz yeni kısıtlamaların gelebileceğine işaret etti

1 Temmuz sonrası atılan normalleşme adımları ve Kurban Bayramı sonrasında artışa geçen vakalar, aşısız bireyler ve Delta varyantı etkisiyle birlikte yükselmeye devam ediyor, bu da uzmanları endişelendiriyor. Uzmanların çoğu da yeni kısıtlamaların getirilmesini destekliyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da kısıtlamaları savunan uzman isimlerden. Yavuz, “Hızla çoğalacak, bu rakam artacak, Ağustos çok daha sıkıntılı görünüyor. Bulaştırma zincirini kıracak önlemler almak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgının gidişatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AŞILAMA YETERLİ DEĞİL

Aşılama oranının yetersizliğine dikkat çeken Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Halen enfeksiyonun bulaşmasını engelleyecek oranda toplumda bir aşılama oranı yok. Halen maskemizi takmalıyız halen kalabalık ortamlara girmemeliyiz, açık havada bile olsa kalabalık ortamda yakın temastan kaçınmalıyız. Hele ki aşısızsak bunların hiçbirini yapmamalıyız. Çok riskli bir dönemdeyiz. Delta varyantı dediğimiz varyant gerçekten çok bulaşıcı, böyle kritik bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günler biraz sıkıntılı olacak gibi görünüyor. Eylül ekimden çok ağustostan kaygılıyım. Eylül ekime kadar aşı oranımız baya artacak diye tahmin ediyorum. Şu andakinden 2 kat belki 3 kat kadar artmasını bekliyorum. Ağustosta şu andaki yüzde 30’luk toplum bağışıklığı oranımızla bu enfeksiyonun yayılmasını kesemeyiz. Ağustos çok daha sıkıntılı görünüyor benim açımdan bu hızla giderse on günde bir ikiye katlanacak enfeksiyon oranı” dedi.

VAKA SAYISI BÜYÜK BİR ARTIŞ YAŞIYOR

Prof. Dr. Yavuz vaka sayılarının durumu ile ilgili de açıklama yaptı:

“İstanbul gerçekten şu anda enfeksiyon oranı çok arttı, biz kendi kurumumuzda da görüyoruz. Hem test pozitiflik oranı çok arttı hem başvuran hasta sayısı katlanarak da artıyor her geçen gün. Delta etkisi bu, ağustos ayımız zor geçecek gibi görünüyor. Tam aşılılar, tam aşılı olan insanlarla görüşürken maske kullanmayabilirler. İki doz CoronaVac arkasından BioNTech olmuş ya da iki doz BioNTech olmuş olanlara tam aşılı diyoruz. Yerli aşıyı beklemenin bir anlamı yok gerçekten bunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim. Sonuçta elimizdeki aşılar da son derece etkili ve güvenli. Mesela Sinovac da inaktive virüs aşısı bizim aşımız da Sinovac türü bir aşı. Elimizde yerli aşı olması çok çok büyük bir avantaj olacak bizim için, çok destekliyorum ama şu anda yerli aşıyı beklemek için çok akıllıca bir zaman değil. Şu an ilk bulduğunuz aşıyı olmanız gerekiyor. Bilim dünyası bu salgının grip gibi olacağını öngörüyor.”