Ekonomi

Altın ve doları olanlar dikkat! Uzman isim kritik tahminlerde bulundu

Yatırımcıların merak ettiği dolar ve altın fiyatlarında sert rüzgarlar esmeye devam ediyor. ABD tarafındaki ekonomik gelişmelere bakıldığı zaman tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi ile birlikte enflasyon verisinin beklentilere paralel düzeyde gerçekleşmesi, dolar kurunu bir miktar güçlendirdi. Ons altın fiyatları da tarım dışı istihdam verisi sonrası sert düşüş kaydederek 1675 dolar seviyelerine kadar geri çekilirken, yaşanan düşüş gram altın fiyatlarına da yansıdı.

Prof. Dr. Sefer Şener yatırımcıların merak ettiği soruları yanıtladı:

DOLAR ALACAKLAR DİKKAT

Şener, “Bundan sonraki süreçte dolar için 8.40’ın altı seviyeler alım imkanı doğurabilir ancak bu tabi doları yatırım olarak değil, dolar borcu olanlar ya da yurt dışı dolar taahhüdü olanlar tarafından alınmalı. Vatandaşların dolara yatırım yapmamaları, hala yüksek reel faiz veren TL’ye yatırım yapmaları daha uygun olacaktır” açıklamasını yaptı.

ALTINDA DURUM NE?

Şener, altın için açıklamalarına ise şöyle devam etti:

“Altın için ise tamamen yön ABD’den gelecek verilere bağlı diyebiliriz. Eğer ki önümüzdeki dönem içerisinde enflasyon yükselmeye devam ederse, yükselmeye bağlı olarak 10 yıllık tahvil faizleri de yeniden 1.60 ile 1.70 seviyelerinin üzerine taşınırsa o durumda altın için tekrardan alım imkanı doğacaktır. Ons altında 1750 dolar seviyeleri, gramda da 485 lira seviyeleri aslında altın için önemli bir alım fırsatı doğurmaktadır.

Ons altının ilerleyen dönemde 1800-2000 dolar bandına doğru taşınma ihtimali çok yüksek gözükmektedir. ABD’den son gelen yüzde 5.5’lik enflasyon verisi hem tahvil faizlerinin artırılma ihtimalini hem FED’in faiz artırma ihtimalini hem de varlık alımlarının azaltılması ihtimalini ortaya koymaktadır. Ancak buradaki bekleyiş 2022’nin sonuna doğru gerçekleşecektir. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında aslında ons olarak altının fiyatı alım için uygun gözükmektedir. Ama her zaman söylediğimiz gibi altına yatırım yapacak olanlar orta ve uzun vadede düşünmek durumundadır.

Elinde altın bulunduranlar kısa vadede hareket etmemelidir. Uzun vadede diğer emtialarda olduğu gibi altının da yukarı taşınma ihtimali çok yüksek gözükmektedir. Bu veriler dışında aynı zamanda dünyadaki büyük merkez bankaları da Çin, Rusya, Türkiye gibi hala altın varlıklarını artırmaya devam etmektedirler. Yani diğer yönü ile altına olan talep hala devam etmektedir.

Bu açıdan bakıldığın da orta ve uzun vadede altın alımına devam etmek gerekecektir. Son dönemde özellikle küresel düzeyde emtia fiyatlarındaki artışın yavaşlaması altına da yansımaktadır.”