Bilim, TeknolojiGenel

Kredi kartı kullananlar dikkat! 2024’ten itibaren değişecek!

Kredi kartlarındaki manyetik şeritlerin güvenlik sorunu olarak görülmesi kredi kartı üreticilerini harekete geçirdi. Bir kart üreticisi, güvenlik açığını kapatmak için 2024’ten itibaren manyetik kartların kullanımını sonlandırıyor. Sonraki 10 yıl içerisinde bu kartların yerini çipli ve biyometrik kartlara yerini bırakacağı tahmin ediliyor. İşte kredi kartlarındaki değişime yönelik detaylar…

Kredi kartlarında köklü değişikliğe gitme kararı alındı. Dünyanın önde gelen kredi kartı üreticilerinden Mastercard 2024’ten itibaren kartlardaki manyetik şeritleri kaldıracağını duyurdu. Uzun yıllar boyunca kullanılan, ancak bir süredir güvenlik problemi olarak görülen manyetik şeritler yeni kartlarda olmayacak.

Uygulama ilk olarak Avrupa’da başlayacak. Takvimler 2033’ü gösterdiğinde dünya genelinde manyetik kartların kullanımı sonlandırılacak. Manyetik şeritler, dolandırıcılığa imkan verdiği için uzun süredir güvenli görülmüyordu.

Manyetik kartların yerine ise çipli ve biyometrik kartlar gelecek.

Biyometrik kartların parmak izi kullanacağı belirtildi.

MANYETİK ŞERİTLER NASIL ORTAYA ÇIKTI

Manyetik şeritli kartlar, ilk olarak IBM tarafından 1960’lı yıllarda CIA için geliştirilmişti.

IBM mühendisi Forrest Parry manyetik şerite yerleştirilen bilgiyi plastik kartla kullanmak istiyordu. Ancak Parry uzun süre plastikle manyetik şeridi birleştirmeyi başaramadı. Daha sonra karısı Dorothea Parry, ütüyle iki parçayı birleştirmeyi teklif etti. Bu yöntem başarılı oldu.