GündemPolitika

Bakan Çavuşoğlu’ndan flaş Taliban açıklaması!

Afganistan‘ın yeniden Taliban yönetimine girmesinin altından dünyanın gündemi de Taliban oldu. Taliban‘ın Türkiye ile olacak ilişkisi de merak konusu haline geldi. Bugün flaş gelişme olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Taliban yönetimini tanıyıp tanımayacağına yönelik açıklama yaptı.

KAPSAYICI BİR HÜKÜMET Mİ KURULACAK?

Afganistan’daki hükümet kurma çabaları ve kurulacak hükümetin tanınması konusunda görüşleri sorulan Çavuşoğlu, önce hükümetin nasıl kurulacağını görmelerinin gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“‘Kapsayıcı bir hükümet kuracağız’ diyorlar. Gerçekten kapsayıcı bir hükümet kurulacak mı kurulmayacak mı bunu görmemiz lazım. Uluslararası toplumla birlikte hareket edeceğiz. Vereceğimiz mesajlar da atacağımız adımlar da koordine edilecek. Cuma günü NATO Dışişleri Bakanları toplantısı olacak. Uluslararası toplumla birlikte koordine edip birlikte hareket etmemiz lazım. Şu anda önceden bir karar vermek doğru olmaz.”

TÜRK VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLİYOR

Afganistan’daki Türk vatandaşlarına telefonla tek tek ulaştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, koordinasyon ve destek merkezi vasıtasıyla salgın döneminde olduğu gibi vatandaşlardan talep edenleri ülkeye getirmeye çalıştıklarını söyledi. Afganistan’da kalmak isteyen vatandaşların da olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “‘Ben gitmek istiyorum’ diyen vatandaşlar da var. Ayrılmak isteyenler havaalanına gidiyor. Orada askerlerimiz ve Dışişleri Bakanlığından arkadaşlarımızla vatandaşlarımızın Türkiye’ye gelmesini sağlıyoruz. Afganistan’da aşağı yukarı 1500 üzerinde Türk vatandaşı var. Hepsi gelmiyor, dönmek isteyenlerin rakamı değişiyor.”