EkonomiGenelGündem

Sona gelindi! Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren açıklama bugün yapılacak!

Memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam oranlarını belirleyecek olan toplu sözleşmede alınan karar bugün belli olacak. Saat 14.30’da açıklanacak olan oranlar milyonlar tarafından merak ediliyor.  2022-2023 yıllarını kapsayan 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin sonucuna karar verilecek.

YÜZDE 5 TEKLİF

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlamıştı. Hükümet 12 Ağustos’ta ilk teklifini açıklamıştı. Teklifte 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı için yüzde 6, 2023’ün ilk altı için yüzde 6, ikinci altı için yine yüzde 6 zam ve enflasyon farkı yer alıyordu.

Zam teklifine ilave olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin maaş ve ikramiyelerinde önemli artış sağlayan 3600 ek gösterge konusunun çözümü için mesaj vermişti. Ancak memur sendikaları, teklifi yeterli bulmayıp yenisini talep etmiş ve sonrasında 19 Ağustos’ta Ankara’da eylem kararı almıştı. Ancak gelinen noktada henüz bir anlaşmaya varılamadı.

SENDİKALAR ORTAK TALEPTE BULUNDU

Bu yıl, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ortak bir teklif metniyle toplu sözleşme masasına oturdu. İki konfederasyonun ortak teklifinde:

taban aylığa 600 lira seyyanen zam,
2022’de yüzde 21,
2023’te yüzde 17,
her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı bulunuyor.

Vergi diliminde düzenleme, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması, görevde yükselme ve unvan değişikliği, bayram ikramiyesi, özel hizmet tazminatı, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması da talepler arasında.